σεμινάρια SEIKILO

εκμάθηση μέσω βιωματικής εμπειρίας

εκμάθηση αρχαίου αυλού (πνευστό)

τμήμα αρχαρίων

(κύκλος 12 μαθημάτων)

Στόχος των μαθημάτων αυτών είναι:

  • Να γίνει αναφορά στον τρόπο που προσέγγιζαν οι αρχαίοι Έλληνες τη μουσική και στο όργανο αλλά και κοινωνικά.
  • Να διδαχτεί η βασική θεωρία της αρχαιοελληνικής μουσικής, σύμφωνα με τη διδασκαλία του Αριστόξενου (μαθητή του Αριστοτέλη).
  • Να μάθει ο εκτελεστής να παίζει με τον αυλί κάποιες απλές αρχαιοελληνικές μελωδίες και το αρχαιοελληνικό κομμάτι “Ο Επιτάφιος του Σείκιλου”.
  • Να μάθει ο εκτελεστής να παίζει ένα σύγχρονο κομμάτι, είτε του ελληνικού έιτε του ευρωπαικού ρεπερτορίου.
  • Να μάθει ο εκτελεστής να παίζει ως μέρος ενός μουσικού συνόλου αρχαιοελληνικά κομμάτια εναρμονισμένα με αρχαίες λύρες και κρουστά.
  • Προαιρετικά να συμμετάσχει στην ομαδική τελική παρουσίαση, συναυλία μικρής διάρκειας.

Το κόστος συμμετοχής είναι 50 ευρώ / μήνα ανά άτομο.

σημαντική σημείωση

Δεν χρειάζεται να έχετε δικό σας όργανο, μιας και το μουσικό εργαστήριο Σείκιλος θα σας παραχωρήσει ένα για την διάρκεια όλων των μαθημάτων ενώ θα δοθεί και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό σε όλους τους συμμετέχοντες.

εκδήλωση ενδιαφέροντος

ερωτήσεις, διευκρινήσεις, δηλώσεις συμμετοχής

εκδήλωση ενδιαφέροντος

15 + 3 =

Δηλώστε συμμετοχή μέσω τηλεφώνου ή επισκεφθείτε τον χώρο μας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!

 

διεύθυνση
Αγίου Δημητρίου 77, Θεσσαλονίκη

τηλέφωνο
2311 24 32 63

email
info@seikilo.com

στιγμές από το ταξίδι

εκμάθηση, εμπειρίες, έκφραση

στιγμές από
τα σεμινάρια

Η διαδικασία εκμάθησης αρχαίου αυλού αποτελεί μία βιωματική εμπειρία, όπου ο μαθητής – πνευστός καλείται να έρθει σε επαφή με τη “μουσική του πλευρά”, ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του. Τα μαθήματα γίνονται σε άκρως φιλικό κλίμα, πάντα όμως σε ένα δομημένο πλαίσιο μάθησης ώστε στο τέλος του κύκλου των 12 μαθημάτων να είναι σε θέση να εκφράζεται μέσω του πνευστού, να δίνει υπόσταση στα συναισθήματά του και να συνθέτει τις πρώτες του μελωδίες που θα πηγάζουν από τη δική του ψυχοσύνθεση.

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται “υπερβολικά”, σκεφθείτε ότι απέναντι σας δεν έχετε κάποιο κλασσικό μουσικό όργανο αλλά ένα αρχαίο πνευστό. Το όργανο δηλαδή που οι αρχαίοι Έλληνες επέλεξαν ώστε να διδάσκουν μουσική, να διδάσκουν θεωρία και φιλοσοφία σε μαθητές από πολύ μικρή ηλικία.

συναυλία αποφοίτων
των σεμιναρίων

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που απόφοιτοι των βιωματικών σεμιναρίων μας, δίχως καμία πρότερη επαφή με μουσικά όργανα και δίχως καμία γνώση θεωρίας, εκφράζονται ήδη μέσω διάφορων αρχαίων οργάνων μπροστά σε δικούς τους ανθρώπους.

Και για του λόγου το αληθές, με το πέρας κάθε κύκλου μαθημάτων, όσοι απόφοιτοι επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και στην πρώτη τους mini συναυλία, με την καθοδήγηση του εκάστοτε εισηγητή τους και πάντα σε ένα καλαίσθητο χώρο και με φιλόμουσο κοινό που θα σέβεται την προσπάθεια τους. Αυτό ακριβώς έγινε στα εγκαίνια της έκθεσης αρχαίων μουσικών οργάνων στον πολυχώρο SEIKILO, στις 31 Ιανουαρίου του 2016, με παράλληλη συμμετοχή στην ηχογράφηση του album «Το Κάλεσμα της Μούσας» από τη δισκογραφική εταιρία iRec.gr Music Productions!

 

τι έχει να πει ο εισηγητής…

«Η εκμάθηση του αρχαίου αυλού αποτελεί μια πρώτη τάξεως ευκαιρία να έρθει κάποιος σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των πνευστών. Η αλήθεια είναι πως οι τεχνικές και ο βαθμός δυσκολίας του οργάνου αυτού το τοποθετεί στα πιό ιδιαίτερα όργανα της οικογένειας των αρχαίων ελληνικών οργάνων, την ίδια στιγμή ωστόσο είναι και το γοητευτικότερο. Δεν απαιτείται πρότερη μουσική γνώση, παρά μόνο ένα διάθεση για εκμάθηση και αγάπη για κάτι το τόσο ξεχωριστό όσο ο αυλός…»

Σωκράτης Βότσκος

επαγγελματίας μουσικός - πνευστός

«Από το πρώτο εισαγωγικό μάθημα, από τις πρώτες μου ώρες ενασχόλησης με το αρχαίο αυτό κρουστό όργανο, κατάλαβα πόσο απλό και ανταποδοτικό είναι να εκφράζεσαι μέσω του ρυθμού. Από τις πρώτες ακόμα συμβουλές που μας έδωσε ο Νίκος Βαρελάς, γύρισα στο σπίτι και ήμουν σε θέση να αποδώσω μέσω του μπεντίρ συναισθήματα όπως η γαλήνη, ο θυμός, η χαρά & η θλίψη. Είναι πραγματικά μία βιωματική, λυτρωτική θα έλεγα, εμπειρία…»

Νικόλαος Κουμαρτζής

μαθητής τμήματος αρχαρίων

…& οι μαθητές

ένας χώρος έκφρασης

 

Στο SEIKILO έχουμε δημιουργήσει έναν χώρο καλαίσθητο, με διακόσμηση και χρώματα που ωθούν τον μαθητή να εκφραστεί δημιουργικά. Προσεκτικά επιλεγμένα έπιπλα εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία από άποψη εργονομίας, ενώ η στρατηγική θέση του πολυχώρου SEIKILO στην καρδιά της Θεσσαλονίκης τον καθιστά εύκολα προσβάσιμο.

Πέρα της αίθουσας σεμιναρίων, στον ίδιο χώρο συστεγάζεται ο εκθεσιακός μας χώρος με περιοδικές εκθέσεις έκφρασης & πολιτισμού, προσφέροντας αβίαστα δημιουργικά ερεθίσματα στους μαθητές αλλά και επιπλέον δυνατότητες έκφρασης και έκθεσης του έργου τους στο φιλόμουσο κοινό της πόλης!

εισηγητής

ταλέντο, εμπειρία, μεταδοτικότητα

Σωκράτης Βότσκος

μουσικός – εισηγητής αρχαίου αυλού

βιογραφικό σωκ

 

 

Aποφοιτώντας από το μουσικό Σχολείο Τρίπολης με βαθμό Άριστα, εισάγεται στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη, στην ειδίκευση παραδοσιακά κρουστά. Εκεί παρακολουθεί μαθήματα κρουστών από τους Τάκη Μπάρμπα, Σέργιο Βούλγαρη Κώστα Αναστασιάδη και Κων/νο Πουλιανάκη σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Κατά την διάρκεια της φοίτησής του στο τμήμα Μ.Ε.Τ. συμμετείχε σε πολλές συναυλίες και εκδηλώσεις του τμήματος τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Ακόμη παρακολουθεί επί σειρά ετών σεμινάρια κρουστών στο εργαστήρι Λαβύρινθος στο Χουδέτσι της Κρήτης με τον Zohar Fresco.

Το 2011 τον βρίσκει στην Κων/πολη, όπου φοιτά στο Turkish Music State Conservatory. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα κρουστών στην ακαδημία του Misirli Ahmet – Galata Ritimhanesi.

Ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη είτε παίζοντας μουσική σε διάφορα σχήματα είτε διδάσκοντας κρουστά σε μουσικά σχολεία και ωδεία.

εκδήλωση ενδιαφέροντος

ερωτήσεις, διευκρινήσεις, δηλώσεις συμμετοχής

εκδήλωση ενδιαφέροντος

5 + 5 =

Δηλώστε συμμετοχή μέσω τηλεφώνου ή επισκεφθείτε τον χώρο μας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!

 

διεύθυνση
Φιλίππου 49, Θεσσαλονίκη

τηλέφωνο
2311 27 28 03

email
info@seikilo.com

Πολυχώρος SEIKILO

Αγίου Δημητρίου 77, Θεσσαλονίκη
τ. 2311 24 32 63