σεμινάρια SEIKILO

εκμάθηση μέσω βιωματικής εμπειρίας

εκμάθηση μπουζουκιού

τμήμα αρχαρίων

(κύκλος 12 μαθημάτων)

Ο συγκεκριμένος κύκλος μαθημάτων απευθύνεται σε αρχάριους, προχωρημένους και γενικά σε οποιονδήποτε θέλει να εξοικειωθεί με τα τρίχορδα αχλαδόσχημα μουσικά όργανα. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν βασικές γνώσεις θεωρίας για τον τρόπο κουρδίσματος, να μάθουν μουσικούς δρόμους τόσο του ρεμπέτικου όσο και σύγχρονης ελληνικής μουσικής και να εξοικειωθούν με την τεχνική και τον τρόπο παιξίματος του τρίχορδου μπουζουκιού τόσο ως συνοδευτικό όσο και ως σολιστικό όργανο. Με την εξοικείωση ενός αρχάριου μουσικού με τον μπουζούκι, μαθαίνει ουσιαστικά να παίζει και τα δυο “αδέρφια¨ του που δεν είναι άλλα από τον τζουρά και το μπαγλαμαδάκι. Μετά το τέλος του συγκεκριμένου κύκλου μαθημάτων οι μαθητές θα έχουν βασική γνώση για τους μουσικούς δρόμους ενώ θα αναπτύξουν την ικανότητα να παίξουν μαζί με άλλους.


Τα μαθήματα διαρκούν δύο διδακτικές ώρες (ένα δίωρο πρακτικά) ανά εβδομάδα και είναι ομαδικά (απευθύνονται και σε άτομα με πρότερη εξοικείωση για την δημιουργία ξεχωριστού τμήματος). Η γνώση μουσικής γραφής και ανάγνωσης δεν είναι απαραίτητη. Οι μέρες και οι ώρες των μαθημάτων θα οριστούν κατόπιν συνεννόησης του δασκάλου με τους ενδιαφερόμενους.

Στόχος των μαθημάτων αυτών είναι:


•    Βασικές αρχές Θεωρίας και πρακτική εφαρμογή επάνω στο όργανο.
•    Εκμάθηση μουσικών δρόμων, από το ρεμπέτικο στην σύγχρονη ελληνική μουσική.
•    Γνωριμία και επιπλέον εκοικείωση με τον αυτοσχεδιασμό.
•    Ενδεχόμενη συγγραφή αυτοσχέδιων μελωδικών συνθέσεων με τη βοήθεια του διδάσκοντα.
•    Προαιρετική συμμετοχή στην ομαδική τελική παρουσίαση – συναυλία μικρής διάρκειας.

Τα μαθήματα θα γίνονται στα πλαίσια ενός κύκλου δώδεκα μαθημάτων. Η συχνότητα που θα γίνονται τα σεμινάρια θα είναι μία φορά την εβδομάδα και η διάρκεια του μαθήματος θα είναι δυο ώρες με ένα διάλλειμα ενός τετάρτου ενδιάμεσα. Συνολικά θα γίνουν δώδεκα σεμινάρια.

σημαντική σημείωση

Δεν χρειάζεται να έχετε δικό σας όργανο, μιας και το μουσικό εργαστήριο Σείκιλος θα σας παραχωρήσει ένα για την διάρκεια όλων των μαθημάτων ενώ θα δοθεί και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό σε όλους τους συμμετέχοντες.

μια πρώτη γεύση

μικρές στιγμές από τα εργαστήρια

εκδήλωση ενδιαφέροντος

ερωτήσεις, διευκρινήσεις, δηλώσεις συμμετοχής

εκδήλωση ενδιαφέροντος

15 + 14 =

Δηλώστε συμμετοχή μέσω τηλεφώνου ή επισκεφθείτε τον χώρο μας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!

  διεύθυνση Αγίου Δημητρίου 77, Θεσσαλονίκη τηλέφωνο 2311 24 32 63 email info@seikilo.com

στιγμές από το ταξίδι

εκμάθηση, εμπειρίες, έκφραση

στιγμές από τα σεμινάρια

Η διαδικασία εκμάθησης μπουζουκιού αποτελεί μία βιωματική εμπειρία, όπου ο μαθητής καλείται να έρθει σε επαφή με ένα όργανο ξεχωριστό για την ιστορία και την σύνδεσή του με την ελληνική μουσική τον τελευταίο αιώνα. Τα μαθήματα γίνονται σε άκρως φιλικό κλίμα, πάντα όμως σε ένα δομημένο πλαίσιο μάθησης ώστε στο τέλος του κύκλου των 12 μαθημάτων να είναι σε θέση να εκφράζει τα συναισθήματα του και τον ψυχικό του κόσμο μέσα από διαφορετικούς μουσικούς δρόμους και τον αυτοσχεδιασμό. Αν τα παραπάνω σας φαίνονται “υπερβολικά”, σκεφθείτε ότι απέναντι σας δεν έχετε κάποιο κλασσικό μουσικό όργανο αλλά ένα τρίχορδο μπουζούκι που κατασκευάστηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες για να εκφράσει τα συναισθήματα ανθρώπων που έμειναν στο περιθώριο σε εποχές πολύ δύσκολες για τους ανθρώπους που επέστρεψαν μετά την Μικρασιατική καταστροφή στην Ελλάδα.

συναυλία αποφοίτων των σεμιναρίων

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που απόφοιτοι των βιωματικών σεμιναρίων μας, δίχως καμία πρότερη επαφή με μουσικά όργανα και δίχως καμία γνώση θεωρίας, εκφράζονται ήδη μέσω διάφορων αρχαίων οργάνων μπροστά σε δικούς τους ανθρώπους. Και για του λόγου το αληθές, με το πέρας κάθε κύκλου μαθημάτων, όσοι απόφοιτοι επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και στην πρώτη τους mini συναυλία, με την καθοδήγηση του εκάστοτε εισηγητή τους και πάντα σε ένα καλαίσθητο χώρο και με φιλόμουσο κοινό που θα σέβεται την προσπάθεια τους. Αυτό ακριβώς έγινε στα εγκαίνια της έκθεσης αρχαίων μουσικών οργάνων στον πολυχώρο SEIKILO, στις 31 Ιανουαρίου του 2016, με παράλληλη συμμετοχή στην ηχογράφηση του album “Το Κάλεσμα της Μούσας” από τη δισκογραφική εταιρία iRec.gr Music Productions!

τι έχει να πει ο εισηγητής…

“Η εκμάθηση μπουζουκιού αποτελεί μια βιωματική εμπειρία όπου με την εκμάθηση των διαφορετικών μουσικών δρόμων και ανάπτυξη της ικανότητας του αυτοσχεδιαμού. Για το λόγο αυτό λοιπόν δεν απευθύνεται απαραίτητα σε όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική, αντίθετα αποτελεί μια πολλή καλή αφορμή μιας πρώτης επαφής με ένα όργανο ιδανικό για μουσική συνοδία και πειραματισμό. Επίσης, ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω ενασχόληση με το τρίχορδο μπαγλαμά και τον τζουρά, στο οποίο πρακτικά αλλάζουν μόνο οι αποστάσεις ανάμεσα στα τάστα του οργάνου…”

Δάνης Κουμαρτζής

επαγγελματίας μουσικός

“Από τις πρώτες στιγμές του εισαγωγικού μαθήματος κατάλαβα ότι η ουσία μιας βιωματικής διαδικασίας εκμάθησης έγκειται στον άμεσο πειραματισμό και στην συμμετοχή σε ένα μουσικό σύνολο. Από τις πρώτες ακόμα συμβουλές που μας έδωσε ο Δάνης, είδα ότι πέρα από τα βασικά στοιχεία θεωρίας, σημαντικότερη όλων είναι η πράξη. Είναι πραγματικά μία βιωματική, πολυσύνθετη και ουσιαστική θα έλεγα, εμπειρία…”

Νίκος Κορπούλης

μαθητής τμήματος αρχαρίων

…& οι μαθητές

ένας χώρος έκφρασης

  Στο SEIKILO έχουμε δημιουργήσει έναν χώρο καλαίσθητο, με διακόσμηση και χρώματα που ωθούν τον μαθητή να εκφραστεί δημιουργικά. Προσεκτικά επιλεγμένα έπιπλα εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία από άποψη εργονομίας, ενώ η στρατηγική θέση του πολυχώρου SEIKILO στην καρδιά της Θεσσαλονίκης τον καθιστά εύκολα προσβάσιμο. Πέρα της αίθουσας σεμιναρίων, στον ίδιο χώρο συστεγάζεται ο εκθεσιακός μας χώρος με περιοδικές εκθέσεις έκφρασης & πολιτισμού, προσφέροντας αβίαστα δημιουργικά ερεθίσματα στους μαθητές αλλά και επιπλέον δυνατότητες έκφρασης και έκθεσης του έργου τους στο φιλόμουσο κοινό της πόλης!

εισηγητής

ταλέντο, εμπειρία, μεταδοτικότητα

Δάνης Κουμαρτζής

επαγγελματίας μουσικός – εισηγητής εργαστηρίου μπουζουκιού

Γεννήθηκε το 1983 και μεγάλωσε στον Εύρωπο του νομού Κιλκίς. Επηρεασμένος από τα θετικά μουσικά πρότυπα της οικογένειάς του ξεκίνησε μαθήματα κλασικού πιάνου και συμμετείχε ενεργά σε μουσικά σχήματα από την παιδική του ηλικία. Σε ηλικία 18 ετών σπούδασε ηλεκτρικό μπάσσο στο τμήμα Jazz-Rock του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης με τον Μανώλη Σιδερίδη και συνέχισε μαθήματα τεχνικής με τον Πέτρο Δραγούμη. Επίσης, συμμετείχε σε διάφορες funk-jazz μπάντες όπως τους “Strangels” , “Frankie Starlight Band” , “Milky lady and the Cookies”. Συνέχισε τις σπουδές του στο ηλεκτρικό μπάσο στο Λονδίνο, αποφοιτώντας από το Middlesex University με το πτυχίο “BA Music” με κατεύθυνση “Jazz Performance”. Κατά την διάρκεια της παραμονής του εκεί, μαθήτευσε δίπλα σε διεθνώς αναγνωρισμένους μπασίστες όπως ο Terry Gregory, ο Laurence Cottle και ο Steve Lawson. Επίσης, έπαιξε στην R’n’B μπάντα “Xcentric Gemini” και υπήρξε μέλος της Balkan music μπάντας “Depot Trio” . Είχε τη ευκαιρία να παίξει σε σπουδαία jazz venues του Λονδίνου όπως το “Jazz After Dark”, το “The Vortex” και το θρυλικό “Camden’s Jazz Café”. Σήμερα ζεί και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως μουσικός και είναι ένα από τα βασικά μέλη της μπάντας “Απέριτο”.

εκδήλωση ενδιαφέροντος

ερωτήσεις, διευκρινήσεις, δηλώσεις συμμετοχής

εκδήλωση ενδιαφέροντος

2 + 13 =

Δηλώστε συμμετοχή μέσω τηλεφώνου ή επισκεφθείτε τον χώρο μας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!

  διεύθυνση Αγίου Δημητρίου 77, Θεσσαλονίκη τηλέφωνο 2311 24 32 63 email info@seikilo.com

Πολυχώρος SEIKILO

Αγίου Δημητρίου 77, Θεσσαλονίκη τ. 2311 24 32 63