σεμινάρια SEIKILO

εκμάθηση μέσω βιωματικής εμπειρίας

εκμάθηση παραδοσιακού τραγουδιού

τμήμα αρχαρίων

(κύκλος 12 μαθημάτων)

Πόσες φορές έχει τύχει σε ένα παραδοσιακό γλέντι να μας συνεπάρουν οι γλυκειές, γεμάτες αναμνήσεις μελωδίες που παίζουν τα βιολιά, τα σαντούρια και τα κανονάκια…
Μέσα από τον κύκλο μαθημάτων «εισαγωγή στο παραδοσιακό τραγούδι» θα προσεγγίσουμε αυτές τις ιστορίες που ξεπήδησαν μέσα από την πραγματικότητα της καθημερινής ζωής και την ιστορία του κάθε τόπου, τραγουδηθήκαν από πολλές γενιές, εξέφρασαν τον έρωτα, τον πόνο, τον καημό της ξενιτιάς, τον αποχωρισμό, την χαρά του γάμου και φτάσανε στο σήμερα από στόμα σε στόμα.

Στον πρώτο κύκλο του εργαστηρίου θα κάνουμε μια εισαγωγή σε αυτό το ρεπερτόριο της παράδοσης της ευρύτερης περιοχής της Μ. Ασίας, εντοπίζοντας το πώς διαφοροποιούνται η θεματολογία τα μοτίβο και οι ρυθμοί από τόπο σε τόπο, ξεκινώντας από τις πιο βασικές και γνώριμες μελωδίες.

Πλάνο μαθήματος:

  • Ασκήσεις αναπνοής
  • Ζέσταμα φωνής
  • Ακρόαση διαφορετικών εκτελέσεων των μουσικών κομματιών που θα δουλευτούν στην κάθε συνάντηση
  • Παρατήρηση και σύγκριση των διαφορετικών και κοινών ρυθμικών και μελωδικών στοιχείων μεταξύ των περιοχών
  • Εκμάθηση των μουσικών κομματιών σε σύνολο και ομαδική ή ατομική ερμηνεία

Τα μαθήματα θα γίνονται στα πλαίσια ενός κύκλου δώδεκα μαθημάτων. Η συχνότητα που θα γίνονται τα σεμινάρια θα είναι μία φορά την εβδομάδα και η διάρκεια του μαθήματος θα είναι δυο ώρες με ένα διάλλειμα ενός τετάρτου ενδιάμεσα. Συνολικά θα γίνουν δώδεκα σεμινάρια.

Το κόστος συμμετοχής είναι 50 ευρώ / μήνα ανά άτομο. Για φοιτητές και ανέργους (με επίδειξη της αντίστοιχης κάρτας) το κόστος είναι 40 ευρώ / μήνα ανά άτομο.

Μάθετε σε ένα διασκεδαστικό, χαλαρό και εκπαιδευτικό περιβάλλον. Τα μαθήματα είναι διαθέσιμα σε όλους, για όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα ικανότητας.

μια πρώτη γεύση

μικρές στιγμές από τα εργαστήρια

εκδήλωση ενδιαφέροντος

ερωτήσεις, διευκρινήσεις, δηλώσεις συμμετοχής

εκδήλωση ενδιαφέροντος

11 + 3 =

Δηλώστε συμμετοχή μέσω τηλεφώνου ή επισκεφθείτε τον χώρο μας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!

 

διεύθυνση
Φιλίππου 49, Θεσσαλονίκη

τηλέφωνο
2311 27 28 03

email
info@seikilo.com

στιγμές από το ταξίδι

εκμάθηση, εμπειρίες, έκφραση

στιγμές από
τα σεμινάρια

Η διαδικασία εκμάθησης φωνητικής αποτελεί μία βιωματική εμπειρία, όπου ο μαθητής καλείται να έρθει σε επαφή με την ίδια του την φωνή καθώς και με τον τρόπο με τον οποίο θα μάθει να την διαχειρίζεται. Τα μαθήματα γίνονται σε άκρως φιλικό κλίμα, πάντα όμως σε ένα δομημένο πλαίσιο μάθησης ώστε στο τέλος του κύκλου των 12 μαθημάτων να είναι σε θέση να εκφράζει τα συναισθήματα του και τον ψυχικό του κόσμο με την καθοδήγηση της εισηγήτριας.

Τα είδη μουσικής μπορεί να διαφέρουν, η σωστή τεχνική ωστόσο παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω εξέλιξη ενός ερμηνευτή στο πέρασμα του χρόνου και αυτό είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί μια όμορφη αλλά ακατέργαστη φωνή από αυτή ενός επαγγελματία.

συναυλία αποφοίτων
των σεμιναρίων

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που απόφοιτοι των βιωματικών σεμιναρίων μας, δίχως καμία πρότερη επαφή με μουσικά όργανα και δίχως καμία γνώση θεωρίας, εκφράζονται ήδη μέσω διάφορων αρχαίων οργάνων μπροστά σε δικούς τους ανθρώπους.

Και για του λόγου το αληθές, με το πέρας κάθε κύκλου μαθημάτων, όσοι απόφοιτοι επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και στην πρώτη τους mini συναυλία, με την καθοδήγηση του εκάστοτε εισηγητή τους και πάντα σε ένα καλαίσθητο χώρο και με φιλόμουσο κοινό που θα σέβεται την προσπάθεια τους. Αυτό ακριβώς έγινε στα εγκαίνια της έκθεσης αρχαίων μουσικών οργάνων στον πολυχώρο SEIKILO, στις 31 Ιανουαρίου του 2016, με παράλληλη συμμετοχή στην ηχογράφηση του album «Το Κάλεσμα της Μούσας» από τη δισκογραφική εταιρία iRec.gr Music Productions!

 

τι έχει να πει η εισηγήτρια…

Το τραγούδι είναι ίσως ο πιο άμεσος τρόπος έκφρασης και μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Όσο περισσότερα εργαλεία έχουμε στη διάθεσή μας (εκπαίδευση φωνής, γνώση ρεπερτορίου, μουσική αντίληψη ρυθμού), τόσο μεγαλύτερη ελευθερία νοιώθουμε στην έκφρασή του.

«Το παραδοσιακό τραγούδι είναι η μουσική αφήγηση ιστοριών και η φωνή το μέσο αφήγησής του. Η μουσική αυτή έφτασε στο σήμερα από στόμα σε στόμα, χωρίς παρτιτούρες, νότες και διδασκαλία. Το εργαστήριο αυτό δεν προϋποθέτει γνώση μουσικής. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον του συμμετέχοντα για την παραδοσιακή μουσική και η διάθεση και το μεράκι να γνωρίσει όσο το δυνατόν καλύτερα αυτό το ρεπερτόριο.»

Έλενα Μουδίρη Χασιώτου

επαγγελματίας μουσικός

«Το τραγούδι και η μουσική ήταν πάντοτε ο πιο γνήσιος τρόπος έκφρασης του εαυτού μου. Όταν τραγουδώ ή όταν ακούω τα τραγούδια και την μουσική συνδέομαι με το τώρα και αισθάνομαι ζωντανή. Η συμμετοχή μου στην χορωδία της Έλενας με βοηθάει να συνειδητοποιήσω αυτό που έκανα μια ζωή ολόκληρη. Δεν ξέρω νότες και νόμιζα ότι αυτό ήταν σκόπελος στο να εμβαθύνω στη μουσική και το ρεπερτόριο. Όταν όμως έμαθα ότι τα παραδοσιακά τραγούδια μαθαίνονται χωρίς νότες και από αυτί σε αυτί, αισθάνθηκα ότι συνάντησα μετά από τόσα χρόνια αυτό που είχα ανάγκη. Είναι μια πολύ σημαντική εμπειρία η χορωδία της Έλενας, στην έκφραση και γνωριμία του εαυτού μου.»

Μαριάνθη Ασιμιάδου

μαθήτρια τμήματος φωνητικής

…& οι μαθητές

ένας χώρος έκφρασης

 

Στο SEIKILO έχουμε δημιουργήσει έναν χώρο καλαίσθητο, με διακόσμηση και χρώματα που ωθούν τον μαθητή να εκφραστεί δημιουργικά. Προσεκτικά επιλεγμένα έπιπλα εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία από άποψη εργονομίας, ενώ η στρατηγική θέση του πολυχώρου SEIKILO στην καρδιά της Θεσσαλονίκης τον καθιστά εύκολα προσβάσιμο.

Πέρα της αίθουσας σεμιναρίων, στον ίδιο χώρο συστεγάζεται ο εκθεσιακός μας χώρος με περιοδικές εκθέσεις έκφρασης & πολιτισμού, προσφέροντας αβίαστα δημιουργικά ερεθίσματα στους μαθητές αλλά και επιπλέον δυνατότητες έκφρασης και έκθεσης του έργου τους στο φιλόμουσο κοινό της πόλης!

εισηγητής

ταλέντο, εμπειρία, μεταδοτικότητα

Έλενα Μουδίρη Χασιώτου

μουσικός – εισηγήτρια φωνητικής

«Η Έλενα Μουδίρη Χασιώτου είναι επαγγελματίας μουσικός, ηθοποιός και διδάσκει φωνητική σε ηθοποιούς και τραγουδιστές. Από την άνοιξη του 2012 μέχρι το καλοκαίρι του 2018 έζησε και παρουσίασε καλλιτεχνικό έργο ως μουσικός στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνεργάστηκε με εξαίρετους μουσικούς όπως Engin Aslan, Eda Karaytuğ, Osman Kırklıkçı, Emre Erdal, Osman Oksüzoğlu κ.ά.. Αποτελεί μέλος του μουσικό σχήματος Sinafi trio, με το οποίο έχει συμμετάσχει σε διάφορα έθνικ φεστιβάλ μουσικής σε Τουρκία και Ελλάδα. Από τον Ιανουάριο του 2018 είναι διευθύντρια της χορωδίας γυναικών της Μητρόπολης Δέρκων Κωνσταντινουπόλεως. Υποστήριξε φωνητικά παραστάσεις του Κ.Θ.Β.Ε. και της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης Συμμετείχε ως ηθοποιός στην Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου. Πήρε μέρος ως βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση “Insenso”, του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2012 και του 2013 στο φεστιβάλ Αθηνών. Από το φθινόπωρο του 2017 διδάσκει θεατρικό τραγούδι στις ομάδες θεατρικής υποδομής του ΔΗ.ΠΕ,ΘΕ. Βέροιας».

εκδήλωση ενδιαφέροντος

ερωτήσεις, διευκρινήσεις, δηλώσεις συμμετοχής

εκδήλωση ενδιαφέροντος

13 + 12 =

Δηλώστε συμμετοχή μέσω τηλεφώνου ή επισκεφθείτε τον χώρο μας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!

 

διεύθυνση
Φιλίππου 49, Θεσσαλονίκη

τηλέφωνο
2311 27 28 03

email
info@seikilo.com

Πολυχώρος SEIKILO

Φίλιππου 49, Θεσσαλονίκη
τ. 2311 27 28 03