Εκμάθηση Κρουστών-Bendir

τμήμα αρχαρίων // κύκλος δώδεκα μαθημάτων
περιγραφη μαθηματος

Τι θα μάθουμε; 


•    Βασικές αρχές Ρυθμικής Θεωρίας και πρακτική με τα όργανα.

•    Εκμάθηση ρυθμών από τα μουσικά ”τοπία” και τα ιδιώματα που υπάρχουν στον ελλαδικό και ευρύτερο χώρο της Μεσογείου.

•    Γνωριμία με την ρυθμική σημειογραφία και τον αυτοσχεδιασμό.

•    Ενδεχόμενη συγγραφή αυτοσχέδιων ρυθμικών συνθέσεων με τη βοήθεια του διδάσκοντα.

Ο συγκεκριμένος κύκλος μαθημάτων απευθύνεται σε αρχάριους, προχωρημένους και γενικά σε οποιονδήποτε θέλει να εξοικειωθεί με το ρυθμό και να έρθει σε επαφή με το μπεντίρ. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν βασικές γνώσεις θεωρίας για το ρυθμό, να μάθουν ρυθμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα και τον ευρύτερο χώρο της μεσογείου και να εξοικειωθούν με την τεχνική και τον τρόπο παιξίματος του μπεντίρ στη μουσική. Μετά το τέλος του συγκεκριμένου κύκλου μαθημάτων οι μαθητές θα έχουν βασική γνώση για τους ρυθμούς, την θεωρία τους και θα μπορούν να παίξουν μαζί με άλλους.

Πως θα μάθουμε;

Μάθετε σε ένα διασκεδαστικό, χαλαρό και εκπαιδευτικό περιβάλλον. Τα μαθήματα είναι διαθέσιμα σε όλους, για όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα ικανότητας.

Τα μαθήματα θα γίνονται στα πλαίσια ενός κύκλου δώδεκα μαθημάτων. Η συχνότητα που θα γίνονται τα σεμινάρια θα είναι μία φορά την εβδομάδα και η διάρκεια του μαθήματος θα είναι δυο ώρες με ένα διάλλειμα ενός τετάρτου ενδιάμεσα. Συνολικά θα γίνουν δώδεκα σεμινάρια.

Τι σας προσφέρουμε;

  • Ένα κρουστό / bendir (μπεντίρ) σε κάθε μαθητή για χρήση κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, ευγενική προσφορά της εταιρίας Luthieros Music Instruments / Οργανοποιία Αναστάσιος.
  • Ευχάριστος και προσεγμένος χώρος μαθημάτων, εντός ενός μοναδικού πολυχώρου έκφρασης και πολιτισμού αφιερωμένο στην αρχαία μουσική.
  • Συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

γνωρίστε τον εισηγητή σας!

Ο Νίκος Βαρελάς είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ειδίκευση στα παραδοσιακά κρουστά. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει επί σειρά ετών σεμινάρια κρουστών στο εργαστήρι Λαβύρινθος στο Χουδέτσι της Κρήτης με τον Zohar Fresco.

Εν έτη 2011 βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη όπου φοιτά στο Turkish Music State Conservatory. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα κρουστών στην ακαδημία του Misirli Ahmet – Galata Ritimhanesi.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες και εκδηλώσεις, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, ενώ πλέον ζει στη Θεσσαλονίκη παίζοντας μουσική σε διάφορα σχήματα και διδάσκοντας κρουστά σε μουσικά σχολεία και ωδεία.

ενδιαφέρεστε; ενημερώστε μας!

Δηλώστε συμμετοχή μέσω τηλεφώνου (2316 019 635), email (info@seikilo.com) ή μέσω της παρακάτω φόρμας επικοινωνίας!

στιγμές από το ταξίδι της μάθησης

Στιγμές από τα σεμινάρια

Η διαδικασία εκμάθησης μπεντίρ αποτελεί μία βιωματική εμπειρία, όπου ο μαθητής καλείται να έρθει σε επαφή με τον ρυθμό μέσα του, ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του. Τα μαθήματα γίνονται σε άκρως φιλικό κλίμα, πάντα όμως σε ένα δομημένο πλαίσιο μάθησης ώστε στο τέλος του κύκλου των 12 μαθημάτων να είναι σε θέση να εκφράζει τα συναισθήματα του και τον ψυχικό του κόσμο μέσα από τις δυνατότητες ενός κρουστού οργάνου με χιλιάδες χρόνια ιστορίας.

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται “υπερβολικά”, σκεφθείτε ότι απέναντι σας δεν έχετε κάποιο κλασσικό μουσικό όργανο αλλά ένα αρχαίο κρουστό. Ένα μουσικό όργανο δηλαδή που δεν έπαψε ποτέ να χρησιμοποιείτε και μέσω του οποίου εκφράστηκαν μέχρι σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι από την Αρχαία Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία έως τη σύγχρονη Ελλάδα!

Συναυλία αποφοίτων

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που απόφοιτοι των βιωματικών σεμιναρίων μας, δίχως καμία πρότερη επαφή με μουσικά όργανα και δίχως καμία γνώση θεωρίας, εκφράζονται ήδη μέσω διάφορων αρχαίων οργάνων μπροστά σε δικούς τους ανθρώπους.

Και για του λόγου το αληθές, με το πέρας κάθε κύκλου μαθημάτων, όσοι απόφοιτοι επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και στην πρώτη τους mini συναυλία, με την καθοδήγηση του εκάστοτε εισηγητή τους και πάντα σε ένα καλαίσθητο χώρο και με φιλόμουσο κοινό που θα σέβεται την προσπάθεια τους. Αυτό ακριβώς έγινε στα εγκαίνια της έκθεσης αρχαίων μουσικών οργάνων στον πολυχώρο SEIKILO, στις 31 Ιανουαρίου του 2016, με παράλληλη συμμετοχή στην ηχογράφηση του album “Το Κάλεσμα της Μούσας” από τη δισκογραφική εταιρία iRec Music Productions.

Τι έχει να πει ο εισηγητής;

“Η εκμάθηση μπεντίρ είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό και δεν μπορεί να συγκριθεί με την εκμάθηση σύγχρονων κρουστών οργάνων. Είναι μία προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με τον αρχέγονο ρυθμό μέσα μας, να εκφράσουμε τον ψυχικό μας κόσμο μέσω ενός αρχαίου οργάνου. Για το λόγο αυτό λοιπόν δεν απευθύνεται απαραίτητα σε όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική. Είναι δεκάδες τα παραδείγματα μαθητών που πίστευαν ότι δεν έχουν τον ‘ρυθμό μέσα τους’, σύντομα όμως ανακάλυψαν ότι αυτό που πίστευαν για χρόνια ήταν λανθασμένο…”

Νίκος Βαρελάς

επαγγελματίας μουσικός - κρουστός

“Από το πρώτο εισαγωγικό μάθημα, από τις πρώτες μου ώρες ενασχόλησης με το αρχαίο αυτό κρουστό όργανο, κατάλαβα πόσο απλό και ανταποδοτικό είναι να εκφράζεσαι μέσω του ρυθμού. Από τις πρώτες ακόμα συμβουλές που μας έδωσε ο Νίκος Βαρελάς, γύρισα στο σπίτι και ήμουν σε θέση να αποδώσω μέσω του μπεντίρ συναισθήματα όπως η γαλήνη, ο θυμός, η χαρά & η θλίψη. Είναι πραγματικά μία βιωματική, λυτρωτική θα έλεγα, εμπειρία…”

Νικόλαος Κουμαρτζής

μαθητής τμήματος αρχαρίων

& οι μαθητές

ένας εύκολα προσβάσιμος χώρος στην καρδιά της πόλης

$

Με τα πόδια

Ο SEIKILO βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους (μόλις 5 λεπτά με τα πόδια), στον αριθμό 4 της οδού Βασιλέως Ηρακλείου! 

+

Με αστικές συγκοινωνίες

Ανεξαρτήτως που βρίσκεστε στην πόλη, μπορείτε να επιβιβαστείτε στην πλειοψηφία των αστικών λεωφορείων (όπως τα 02, 10, 11, 14, 27, 31 κ.ά.) και να κατεβείτε στη στάση "Πλατεία Αριστοτέλους". 

1

Με δικό σας μεταφορικό

Σε περίπτωση δικού σας αυτοκινήτου ή λεωφορείου, κατευθυνθείτε στη διεύθυνση Βασιλέως Ηρακλείου 4.