σεμινάρια SEIKILO

εκμάθηση μέσω βιωματικής εμπειρίας

εκμάθηση αρχαίου bendir (κρουστό)

τμήμα αρχαρίων

(κύκλος 12 μαθημάτων)

Ο συγκεκριμένος κύκλος μαθημάτων απευθύνεται σε αρχάριους, προχωρημένους και γενικά σε οποιονδήποτε θέλει να εξοικειωθεί με το ρυθμό και να έρθει σε επαφή με το μπεντίρ. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν βασικές γνώσεις θεωρίας για το ρυθμό, να μάθουν ρυθμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα και τον ευρύτερο χώρο της μεσογείου και να εξοικειωθούν με την τεχνική και τον τρόπο παιξίματος του μπεντίρ στη μουσική. Μετά το τέλος του συγκεκριμένου κύκλου μαθημάτων οι μαθητές θα έχουν βασική γνώση για τους ρυθμούς, την θεωρία τους και θα μπορούν να παίξουν μαζί με άλλους.


Τα μαθήματα διαρκούν δύο διδακτικές ώρες (ένα δίωρο πρακτικά) ανά εβδομάδα και είναι ομαδικά (απευθύνονται και σε άτομα με πρότερη εξοικείωση για την δημιουργία ξεχωριστού τμήματος). Η γνώση μουσικής γραφής και ανάγνωσης δεν είναι απαραίτητη. Για την καλύτερη μελέτη και αφομοίωση του διδακτικού υλικού η χρήση μέσων όπως: mp3, κινητό, κάμερα, συσκευή ηχογράφησης ή ένα απλό flash drive από τους συμμετέχοντες θα ήταν βοηθητική. Οι μέρες και οι ώρες των μαθημάτων θα οριστούν κατόπιν συνεννόησης του δασκάλου με τους ενδιαφερόμενους.

Ασκησιολόγιο για την εξοικείωση με την τεχνική του εκάστοτε οργάνου:


•    Βασικές αρχές Ρυθμικής Θεωρίας και πρακτική με τα όργανα.

•    Εκμάθηση ρυθμών από τα μουσικά ”τοπία” και τα ιδιώματα που υπάρχουν στον ελλαδικό και ευρύτερο χώρο της Μεσογείου.

•    Γνωριμία με την ρυθμική σημειογραφία και τον αυτοσχεδιασμό.

•    Ενδεχόμενη συγγραφή αυτοσχέδιων ρυθμικών συνθέσεων με τη βοήθεια του διδάσκοντα.

Τα μαθήματα θα γίνονται στα πλαίσια ενός κύκλου δώδεκα μαθημάτων. Η συχνότητα που θα γίνονται τα σεμινάρια θα είναι μία φορά την εβδομάδα και η διάρκεια του μαθήματος θα είναι δυο ώρες με ένα διάλλειμα ενός τετάρτου ενδιάμεσα. Συνολικά θα γίνουν δώδεκα σεμινάρια.

 

σημαντική σημείωση

Δεν χρειάζεται να έχετε δικό σας όργανο, μιας και το μουσικό εργαστήριο Σείκιλος θα σας παραχωρήσει ένα για την διάρκεια όλων των μαθημάτων ενώ θα δοθεί και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό σε όλους τους συμμετέχοντες.

μια πρώτη γεύση

μικρές στιγμές από τα εργαστήρια

εκδήλωση ενδιαφέροντος

ερωτήσεις, διευκρινήσεις, δηλώσεις συμμετοχής

εκδήλωση ενδιαφέροντος

2 + 7 =

Δηλώστε συμμετοχή μέσω τηλεφώνου ή επισκεφθείτε τον χώρο μας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!

 

διεύθυνση
Βασιλέως Ηρακλείου 4

τηλέφωνο
2316 019 635

email
info@seikilo.com

στιγμές από το ταξίδι

εκμάθηση, εμπειρίες, έκφραση

στιγμές από
τα σεμινάρια

Η διαδικασία εκμάθησης μπεντίρ αποτελεί μία βιωματική εμπειρία, όπου ο μαθητής καλείται να έρθει σε επαφή με τον ρυθμό μέσα του, ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του. Τα μαθήματα γίνονται σε άκρως φιλικό κλίμα, πάντα όμως σε ένα δομημένο πλαίσιο μάθησης ώστε στο τέλος του κύκλου των 12 μαθημάτων να είναι σε θέση να εκφράζει τα συναισθήματα του και τον ψυχικό του κόσμο μέσα από τις δυνατότητες ενός κρουστού οργάνου με χιλιάδες χρόνια ιστορίας.

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται «υπερβολικά», σκεφθείτε ότι απέναντι σας δεν έχετε κάποιο κλασσικό μουσικό όργανο αλλά ένα αρχαίο κρουστό. Ένα μουσικό όργανο δηλαδή που δεν έπαψε ποτέ να χρησιμοποιείτε και μέσω του οποίου εκφράστηκαν μέχρι σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι από την Αρχαία Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία έως τη σύγχρονη Ελλάδα!

συναυλία αποφοίτων
των σεμιναρίων

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που απόφοιτοι των βιωματικών σεμιναρίων μας, δίχως καμία πρότερη επαφή με μουσικά όργανα και δίχως καμία γνώση θεωρίας, εκφράζονται ήδη μέσω διάφορων αρχαίων οργάνων μπροστά σε δικούς τους ανθρώπους.

Και για του λόγου το αληθές, με το πέρας κάθε κύκλου μαθημάτων, όσοι απόφοιτοι επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και στην πρώτη τους mini συναυλία, με την καθοδήγηση του εκάστοτε εισηγητή τους και πάντα σε ένα καλαίσθητο χώρο και με φιλόμουσο κοινό που θα σέβεται την προσπάθεια τους. Αυτό ακριβώς έγινε στα εγκαίνια της έκθεσης αρχαίων μουσικών οργάνων στον πολυχώρο SEIKILO, στις 31 Ιανουαρίου του 2016, με παράλληλη συμμετοχή στην ηχογράφηση του album «Το Κάλεσμα της Μούσας» από τη δισκογραφική εταιρία iRec.gr Music Productions!

 

τι έχει να πει ο εισηγητής…

«Η εκμάθηση μπεντίρ είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό και δεν μπορεί να συγκριθεί με την εκμάθηση σύγχρονων κρουστών οργάνων. Είναι μία προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με τον αρχέγονο ρυθμό μέσα μας, να εκφράσουμε τον ψυχικό μας κόσμο μέσω ενός αρχαίου οργάνου. Για το λόγο αυτό λοιπόν δεν απευθύνεται απαραίτητα σε όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική. Είναι δεκάδες τα παραδείγματα μαθητών που πίστευαν ότι δεν έχουν τον ‘ρυθμό μέσα τους’, σύντομα όμως ανακάλυψαν ότι αυτό που πίστευαν για χρόνια ήταν λανθασμένο…»

Νίκος Βαρελάς

επαγγελματίας μουσικός - κρουστός

«Από το πρώτο εισαγωγικό μάθημα, από τις πρώτες μου ώρες ενασχόλησης με το αρχαίο αυτό κρουστό όργανο, κατάλαβα πόσο απλό και ανταποδοτικό είναι να εκφράζεσαι μέσω του ρυθμού. Από τις πρώτες ακόμα συμβουλές που μας έδωσε ο Νίκος Βαρελάς, γύρισα στο σπίτι και ήμουν σε θέση να αποδώσω μέσω του μπεντίρ συναισθήματα όπως η γαλήνη, ο θυμός, η χαρά & η θλίψη. Είναι πραγματικά μία βιωματική, λυτρωτική θα έλεγα, εμπειρία…»

Νικόλαος Κουμαρτζής

μαθητής τμήματος αρχαρίων

…& οι μαθητές

ένας χώρος έκφρασης

 

Στο SEIKILO έχουμε δημιουργήσει έναν χώρο καλαίσθητο, με διακόσμηση και χρώματα που ωθούν τον μαθητή να εκφραστεί δημιουργικά. Προσεκτικά επιλεγμένα έπιπλα εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία από άποψη εργονομίας, ενώ η στρατηγική θέση του πολυχώρου SEIKILO στην καρδιά της Θεσσαλονίκης τον καθιστά εύκολα προσβάσιμο.

Πέρα της αίθουσας σεμιναρίων, στον ίδιο χώρο συστεγάζεται ο εκθεσιακός μας χώρος με περιοδικές εκθέσεις έκφρασης & πολιτισμού, προσφέροντας αβίαστα δημιουργικά ερεθίσματα στους μαθητές αλλά και επιπλέον δυνατότητες έκφρασης και έκθεσης του έργου τους στο φιλόμουσο κοινό της πόλης!

εισηγητής

ταλέντο, εμπειρία, μεταδοτικότητα

Νίκος Βαρελάς

μουσικός – εισηγητής αρχαίου bendir

Aποφοιτώντας από το μουσικό Σχολείο Τρίπολης με βαθμό Άριστα, εισάγεται στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη, στην ειδίκευση παραδοσιακά κρουστά. Εκεί παρακολουθεί μαθήματα κρουστών από τους Τάκη Μπάρμπα, Σέργιο Βούλγαρη Κώστα Αναστασιάδη και Κων/νο Πουλιανάκη σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Κατά την διάρκεια της φοίτησής του στο τμήμα Μ.Ε.Τ. συμμετείχε σε πολλές συναυλίες και εκδηλώσεις του τμήματος τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Ακόμη παρακολουθεί επί σειρά ετών σεμινάρια κρουστών στο εργαστήρι Λαβύρινθος στο Χουδέτσι της Κρήτης με τον Zohar Fresco.

Το 2011 τον βρίσκει στην Κων/πολη, όπου φοιτά στο Turkish Music State Conservatory. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα κρουστών στην ακαδημία του Misirli Ahmet – Galata Ritimhanesi.

Ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη είτε παίζοντας μουσική σε διάφορα σχήματα είτε διδάσκοντας κρουστά σε μουσικά σχολεία και ωδεία.

εκδήλωση ενδιαφέροντος

ερωτήσεις, διευκρινήσεις, δηλώσεις συμμετοχής

εκδήλωση ενδιαφέροντος

4 + 11 =

Δηλώστε συμμετοχή μέσω τηλεφώνου ή επισκεφθείτε τον χώρο μας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!

 

διεύθυνση
Βασιλέως Ηρακλείου 4

τηλέφωνο
2316 019 635

email
info@seikilo.com

Πολυχώρος SEIKILO

Βασιλέως Ηρακλείου  4, Θεσσαλονίκη τ. 2316 019 0635