σεμινάρια SEIKILO

εκμάθηση μέσω βιωματικής εμπειρίας

εκμάθηση αρχαίας λύρας

τμήμα αρχαρίων

(κύκλος 12 μαθημάτων)

Στόχος των μαθημάτων αυτών είναι:

  • Να γίνει αναφορά στον τρόπο που προσέγγιζαν οι αρχαίοι Έλληνες τη μουσική και στο όργανο αλλά και κοινωνικά.
  • Να διδαχτεί η βασική θεωρία της αρχαιοελληνικής μουσικής, σύμφωνα με τη διδασκαλία του Αριστόξενου (μαθητή του Αριστοτέλη).
  • Να μάθει ο εκτελεστής να παίζει με τη λύρα κάποιες απλές αρχαιοελληνικές μελωδίες και το αρχαιοελληνικό κομμάτι “Ο Επιτάφιος του Σείκιλου”.
  • Να μάθει ο εκτελεστής να παίζει ένα σύγχρονο κομμάτι, είτε του ελληνικού έιτε του ευρωπαικού ρεπερτορίου.
  • Να μάθει ο εκτελεστής να παίζει ως μέρος ενός μουσικού συνόλου αρχαιοελληνικά κομμάτια εναρμονισμένα με 3 ή 4 λύρες.
  • Προαιρετικά να συμμετάσχει στην ομαδική τελική παρουσίαση, συναυλία μικρής διάρκειας.

Τα μαθήματα θα γίνονται στα πλαίσια ενός κύκλου δώδεκα μαθημάτων. Η συχνότητα που θα γίνονται τα σεμινάρια θα είναι μία φορά την εβδομάδα και η διάρκεια του μαθήματος θα είναι δυο ώρες με ένα διάλλειμα ενός τετάρτου ενδιάμεσα. Συνολικά θα γίνουν δώδεκα σεμινάρια.

Μάθετε σε ένα διασκεδαστικό, χαλαρό και εκπαιδευτικό περιβάλλον. Τα μαθήματα είναι διαθέσιμα σε όλους, για όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα ικανότητας.

σημαντική σημείωση:

Για όσους δεν έχουν δικιά τους λύρα, θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα από τα όργανα που παραχωρεί το μουσικό ατελιέ SEIKILO σε συνεργασία με την Οργανοποιία Αναστάσιος | Luthieros Music Instruments.

μια πρώτη γεύση

μικρές στιγμές από τα εργαστήρια

εκδήλωση ενδιαφέροντος

ερωτήσεις, διευκρινήσεις, δηλώσεις συμμετοχής

εκδήλωση ενδιαφέροντος

11 + 14 =

Δηλώστε συμμετοχή μέσω τηλεφώνου ή επισκεφθείτε τον χώρο μας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!

διεύθυνση
Βασιλέως Ηρακλείου 4

τηλέφωνο
2316 019 635

email
info@seikilo.com

στιγμές από το ταξίδι

εκμάθηση, εμπειρίες, έκφραση

στιγμές από
τα σεμινάρια

Η διαδικασία εκμάθησης αρχαίας λύρας αποτελεί μία βιωματική εμπειρία, όπου ο μαθητής – λυριστής καλείται να έρθει σε επαφή με τη «μουσική του πλευρά», ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του. Τα μαθήματα γίνονται σε άκρως φιλικό κλίμα, πάντα όμως σε ένα δομημένο πλαίσιο μάθησης ώστε στο τέλος του κύκλου των 12 μαθημάτων να είναι σε θέση να εκφράζεται μέσω της λύρας, να δίνει υπόσταση στα συναισθήματα του και να συνθέτει τις πρώτες του μελωδίες που θα πηγάζουν από τη δική του ψυχοσύνθεση.

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται «υπερβολικά», σκεφθείτε ότι απέναντι σας δεν έχετε κάποιο κλασσικό μουσικό όργανο αλλά μία αρχαία λύρα. Τη λύρα δηλαδή που οι αρχαίοι Έλληνες επέλεξαν ώστε να διδάσκουν μουσική, να διδάσκουν θεωρία και φιλοσοφία σε μαθητές από πολύ μικρή ηλικία.

συναυλία αποφοίτων
των σεμιναρίων

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που απόφοιτοι των σεμιναρίων μας, δίχως καμία πρότερη επαφή με μουσικά όργανα και δίχως καμία γνώση θεωρίας, είναι πλέον σε θέση να παίξουν και να συνθέσουν μελωδίες, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους δικούς τους ανθρώπους.

Και για του λόγου το αληθές, με το πέρας κάθε κύκλου μαθημάτων, όσοι απόφοιτοι επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και στην πρώτη τους mini συναυλία, με την καθοδήγηση της Λίνας Παλερά και πάντα σε ένα καλαίσθητο χώρο και με φιλόμουσο κοινό που θα σέβεται την προσπάθεια τους. Επιπλέον, οι πρώτοι απόφοιτοι συμμετείχαν και στην ηχογράφηση του album «Το Κάλεσμα της Μούσας» από τη δισκογραφική εταιρία iRec.gr Music Productions!

 

τι έχει να πει ο εισηγητής…

«Η εκμάθηση λύρας είναι κάτι διαφορετικό από τη διδασκαλία οποιουδήποτε άλλου κλασσικού μουσικού οργάνου. Είναι μία μοναδική, βιωματική εμπειρία που απευθύνεται σε φιλόμουσους και όχι απαραίτητα σε όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική. Είναι μαγικό να βλέπεις τους μαθητές σου, από τα πρώτα κιόλας μαθήματα, να σε εκπλήσσουν (να εκπλήσσουν τον ίδιο τους τον εαυτό) με δικές τους συνθέσεις, δικές τους μελωδίες!»

Λίνα Παλερά

μουσικός

«Ποτέ πριν δεν είχα την τύχη να διδαχθώ μουσική, ούτε θεωρία ούτε πρακτική σε κάποιο συγκεκριμένο μουσικό όργανο. Όταν είδα τα εν λόγω σεμινάρια, σκέφτηκα ότι αν είναι να προσπαθήσω να μάθω κάτι τότε ας είναι ένα όργανο με τόσο πλούσια ιστορία. Η ανταπόδοση ήταν άμεση, μιας και από τα πρώτα μαθήματα άρχισα να παράγω μελωδικούς ήχους εκφράζοντας έτσι τα συναισθήματα μου. Όλο το ταξίδι ήταν πραγματικά μία βιωματική εμπειρία…»

Μαρία Σαρηγιαννίδου

απόφοιτος του τμήματος αρχαρίων

…& οι μαθητές

ένας χώρος έκφρασης

 

Στο SEIKILO έχουμε δημιουργήσει έναν χώρο καλαίσθητο, με διακόσμηση και χρώματα που ωθούν τον μαθητή να εκφραστεί δημιουργικά. Προσεκτικά επιλεγμένα έπιπλα εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία από άποψη εργονομίας, ενώ η στρατηγική θέση του πολυχώρου SEIKILO στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας τον καθιστά εύκολα προσβάσιμο.

Πέρα της αίθουσας σεμιναρίων, στον ίδιο χώρο συστεγάζεται ο εκθεσιακός μας χώρος με περιοδικές εκθέσεις έκφρασης & πολιτισμού, προσφέροντας αβίαστα δημιουργικά ερεθίσματα στους μαθητές αλλά και επιπλέον δυνατότητες έκφρασης και έκθεσης του έργου τους στο φιλόμουσο κοινό της πόλης!

εισηγητής

ταλέντο, εμπειρία, μεταδοτικότητα

Λίνα Παλερά

μουσικός – εισηγήτρια αρχαίας λύρας

Eίναι επαγγελματίας μουσικός με σπουδες κλασικής μουσικής, ενώ είναι η βασική λυρίστρια τηςΟργανοποιΐας Αναστάσιος | Luthieros Music Instruments.

Η πολύχρονη επαφή με την κλασική κιθάρα την βοήθησε ώστε να παίξει την αρχαιοελληνική λύρα, με την οποία ερμηνεύει αρχαιοελληνικά κομμάτια και διασκευάζει στο όργανο αυτό σύγχρονες μελώδίες.

Ως λυρίστρια, έχει συμμετάσχει σε δρώμενα με θέμα την Αρχαία Ελλάδα όπως τα ‘Προμήθεια 2014’ και στο θέατρο, στην παράσταση ‘Ιππείς’ του Αριστοφάνη.

Τον Απρίλιο του 2015 ήταν καλεσμένη ως λυρίστρια της οργανοποιίας ‘Αναστάσιος’ για μια αποκλειστική συναυλία στη Διεθνή Έκθεση Μουσικών Οργάνων 2015 στην Φραγκφούρτη της Γερμανίας. Είναι κύρια φωνή της μουσικής μπάντας των APERITO (www.aperitotheband.com), ασχολείται χρόνια με το τραγούδι, με το ξένο και το ελληνικό ρεπερτόριο (bossa nova, jazz, latin, swing, ελληνικό ρεμπέτικο και έντεχνο). Συμμετείχε σε πολλές χορωδίες, ενώ σπούδασε στο “jazz vocals” στο τμήμα του Σ.Ω.Θ.
και στο Middlesex University of London.

εκδήλωση ενδιαφέροντος

ερωτήσεις, διευκρινήσεις, δηλώσεις συμμετοχής

εκδήλωση ενδιαφέροντος

1 + 1 =

Δηλώστε συμμετοχή μέσω τηλεφώνου ή επισκεφθείτε τον χώρο μας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!

διεύθυνση
Βασιλέως Ηρακλείου 4

τηλέφωνο
2316 019 635

email
info@seikilo.com

Πολυχώρος SEIKILO

Βασιλέως Ηρακλείου 4,
Θεσσαλονίκη,
τ.κ. 54 625
t: 2316 019 0635
info@seikilo.com