Εκμάθηση Αρχαίας Λύρας

τμήμα αρχαρίων // κύκλος δώδεκα μαθημάτων
περιγραφη μαθηματων

Τι θα μάθουμε; 

Στόχος μας σε αυτόν τον κύκλο των δώδεκα μαθημάτων είναι:

  • Να γίνει αναφορά στον τρόπο που προσέγγιζαν οι αρχαίοι Έλληνες τη μουσική και το όργανο αλλά και κοινωνικά.
  • Να διδαχτεί η βασική θεωρία της αρχαιοελληνικής μουσικής, σύμφωνα με τη διδασκαλία του Αριστόξενου (μαθητή του Αριστοτέλη).
  • Να μάθει ο εκτελεστής να παίζει με τη λύρα κάποιες απλές αρχαιοελληνικές μελωδίες και το αρχαιοελληνικό κομμάτι “Ο Επιτάφιος του Σείκιλου”.
  • Να μάθει ο εκτελεστής να παίζει ένα σύγχρονο κομμάτι, είτε του ελληνικού έιτε του ευρωπαικού ρεπερτορίου.
  • Να μάθει ο εκτελεστής να παίζει ως μέρος ενός μουσικού συνόλου αρχαιοελληνικά κομμάτια εναρμονισμένα με 3 ή 4 λύρες.
  • Προαιρετικά να συμμετάσχει στην ομαδική τελική παρουσίαση, συναυλία μικρής διάρκειας.

Πως θα μάθουμε;

Μάθετε σε ένα διασκεδαστικό, χαλαρό και εκπαιδευτικό περιβάλλον. Τα μαθήματα είναι διαθέσιμα σε όλους, για όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα ικανότητας.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται ως ένα κύκλος δώδεκα μαθημάτων, με συχνότητα μία φορά ανά εβδομάδα και διάρκεια μαθημάτων στις δύο ώρες (με ένα διάλλειμα, ενδιάμεσα, ενός τετάρτου). 

Τι σας προσφέρουμε;

  • Μία αρχαία λύρα σε κάθε μαθητή για χρήση κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, ευγενική προσφορά της εταιρίας Luthieros Music Instruments / Οργανοποιία Αναστάσιος.
  • Ευχάριστος και προσεγμένος χώρος μαθημάτων, εντός ενός μοναδικού πολυχώρου έκφρασης και πολιτισμού αφιερωμένο στην αρχαία μουσική.
  • Συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

γνωρίστε τον εισηγητή σας!

Η Λίνα Παλερά είναι μία από τις γνωστότερες μουσικούς αρχαίας λύρας, με συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει πολυετή διδακτική εμπειρία στο αρχαίο αυτό μουσικό όργανο, καθώς και πλούσιες σπουδές στο Λονδίνο και τη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ άλλων, έχει εμφανιστεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής και Τεχνολογίας (Αθήνα), στο φεστιβάλ MusikMesse της Φρανκφούρτης, στη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης κ.α.

Επιπλέον, έχει διδάξει στο Friern Barnet School (Λονδίνο), το SS Albans & Stephen Primary School (Λονδίνο), το Ωδείο Καλαμαριάς “Μελωδία” (Θεσσαλονίκη), το Ωδείο “Εν τέχνη” (Θεσσαλονίκη) κ.α.

ενδιαφέρεστε; ενημερώστε μας!

Δηλώστε συμμετοχή μέσω τηλεφώνου (2316 019 635), email (info@seikilo.com) ή μέσω της παρακάτω φόρμας επικοινωνίας!

στιγμές από το ταξίδι της μάθησης

Στιγμές από τα σεμινάρια

Η διαδικασία εκμάθησης αρχαίας λύρας αποτελεί μία βιωματική εμπειρία, όπου ο μαθητής – λυριστής καλείται να έρθει σε επαφή με τη “μουσική του πλευρά”, ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του. Τα μαθήματα γίνονται σε άκρως φιλικό κλίμα, πάντα όμως σε ένα δομημένο πλαίσιο μάθησης ώστε στο τέλος του κύκλου των 12 μαθημάτων να είναι σε θέση να εκφράζεται μέσω της λύρας, να δίνει υπόσταση στα συναισθήματα του και να συνθέτει τις πρώτες του μελωδίες που θα πηγάζουν από τη δική του ψυχοσύνθεση.

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται “υπερβολικά”, σκεφθείτε ότι απέναντι σας δεν έχετε κάποιο κλασσικό μουσικό όργανο αλλά μία αρχαία λύρα. Τη λύρα δηλαδή που οι αρχαίοι Έλληνες επέλεξαν ώστε να διδάσκουν μουσική, να διδάσκουν θεωρία και φιλοσοφία σε μαθητές από πολύ μικρή ηλικία.

Συναυλία αποφοίτων

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που απόφοιτοι των σεμιναρίων μας, δίχως καμία πρότερη επαφή με μουσικά όργανα και δίχως καμία γνώση θεωρίας, είναι πλέον σε θέση να παίξουν και να συνθέσουν μελωδίες, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους δικούς τους ανθρώπους.

Και για του λόγου το αληθές, με το πέρας κάθε κύκλου μαθημάτων, όσοι απόφοιτοι επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και στην πρώτη τους mini συναυλία, με την καθοδήγηση της Λίνας Παλερά και πάντα σε ένα καλαίσθητο χώρο και με φιλόμουσο κοινό που θα σέβεται την προσπάθεια τους. Επιπλέον, οι πρώτοι απόφοιτοι συμμετείχαν και στην ηχογράφηση του album “Το Κάλεσμα της Μούσας” από τη δισκογραφική εταιρία iRec.gr Music Productions!

 

Τι έχει να πει ο εισηγητής;

“Η εκμάθηση λύρας είναι κάτι διαφορετικό από τη διδασκαλία οποιουδήποτε άλλου κλασσικού μουσικού οργάνου. Είναι μία μοναδική, βιωματική εμπειρία που απευθύνεται σε φιλόμουσους και όχι απαραίτητα σε όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική. Είναι μαγικό να βλέπεις τους μαθητές σου, από τα πρώτα κιόλας μαθήματα, να σε εκπλήσσουν (να εκπλήσσουν τον ίδιο τους τον εαυτό) με δικές τους συνθέσεις, δικές τους μελωδίες!”

Λίνα Παλερά

μουσικός

“Ποτέ πριν δεν είχα την τύχη να διδαχθώ μουσική, ούτε θεωρία ούτε πρακτική σε κάποιο συγκεκριμένο μουσικό όργανο. Όταν είδα τα εν λόγω σεμινάρια, σκέφτηκα ότι αν είναι να προσπαθήσω να μάθω κάτι τότε ας είναι ένα όργανο με τόσο πλούσια ιστορία. Η ανταπόδοση ήταν άμεση, μιας και από τα πρώτα μαθήματα άρχισα να παράγω μελωδικούς ήχους εκφράζοντας έτσι τα συναισθήματα μου. Όλο το ταξίδι ήταν πραγματικά μία βιωματική εμπειρία…”

Μαρία Σαρηγιαννίδου

απόφοιτος του τμήματος αρχαρίων

& οι μαθητές

ένας εύκολα προσβάσιμος χώρος στην καρδιά της πόλης

$

Με τα πόδια

Ο SEIKILO βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους (μόλις 5 λεπτά με τα πόδια), στον αριθμό 4 της οδού Βασιλέως Ηρακλείου! 

+

Με αστικές συγκοινωνίες

Ανεξαρτήτως που βρίσκεστε στην πόλη, μπορείτε να επιβιβαστείτε στην πλειοψηφία των αστικών λεωφορείων (όπως τα 02, 10, 11, 14, 27, 31 κ.ά.) και να κατεβείτε στη στάση "Πλατεία Αριστοτέλους". 

1

Με δικό σας μεταφορικό

Σε περίπτωση δικού σας αυτοκινήτου ή λεωφορείου, κατευθυνθείτε στη διεύθυνση Βασιλέως Ηρακλείου 4.