σεμινάρια SEIKILO

εκμάθηση μέσω βιωματικής εμπειρίας

εκμάθηση μπαγλαμά

τμήμα αρχαρίων

(κύκλος 12 μαθημάτων)

Ο συγκεκριμένος κύκλος μαθημάτων απευθύνεται σε αρχάριους, προχωρημένους και γενικά σε οποιονδήποτε θέλει να εξοικειωθεί με τα τρίχορδα αχλαδόσχημα μουσικά όργανα. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν βασικές γνώσεις θεωρίας για τον τρόπο κουρδίσματος, να μάθουν μουσικούς δρόμους τόσο του ρεμπέτικου όσο και σύγχρονης ελληνικής μουσικής και να εξοικειωθούν με την τεχνική και τον τρόπο παιξίματος του μπαγλαμά τόσο ως συνοδευτικό όσο και ως σολιστικό όργανο. Με την εξοικείωση ενός αρχάριου μουσικού με τον μπαγλαμά, μαθαίνει ουσιαστικά να παίζει και τα μεγαλύτερα «αδέρφια¨ του που δεν είναι άλλα από τον τζουρά και το μπουζούκι. Μετά το τέλος του συγκεκριμένου κύκλου μαθημάτων οι μαθητές θα έχουν βασική γνώση για τους μουσικούς δρόμους ενώ θα αναπτύξουν την ικανότητα να παίξουν μαζί με άλλους.


Τα μαθήματα διαρκούν δύο διδακτικές ώρες (ένα δίωρο πρακτικά) ανά εβδομάδα και είναι ομαδικά (απευθύνονται και σε άτομα με πρότερη εξοικείωση για την δημιουργία ξεχωριστού τμήματος). Η γνώση μουσικής γραφής και ανάγνωσης δεν είναι απαραίτητη. Οι μέρες και οι ώρες των μαθημάτων θα οριστούν κατόπιν συνεννόησης του δασκάλου με τους ενδιαφερόμενους.

Στόχος των μαθημάτων αυτών είναι:


•    Βασικές αρχές Θεωρίας και πρακτική εφαρμογή επάνω στο όργανο.
•    Εκμάθηση μουσικών δρόμων, από το ρεμπέτικο στην σύγχρονη ελληνική μουσική.
•    Γνωριμία και επιπλέον εκοικείωση με τον αυτοσχεδιασμό.
•    Ενδεχόμενη συγγραφή αυτοσχέδιων μελωδικών συνθέσεων με τη βοήθεια του διδάσκοντα.
•    Προαιρετική συμμετοχή στην ομαδική τελική παρουσίαση – συναυλία μικρής διάρκειας.

Τα μαθήματα θα γίνονται στα πλαίσια ενός κύκλου δώδεκα μαθημάτων. Η συχνότητα που θα γίνονται τα σεμινάρια θα είναι μία φορά την εβδομάδα και η διάρκεια του μαθήματος θα είναι δυο ώρες με ένα διάλλειμα ενός τετάρτου ενδιάμεσα. Συνολικά θα γίνουν δώδεκα σεμινάρια.

Το κόστος συμμετοχής είναι 50 ευρώ / μήνα ανά άτομο.

σημαντική σημείωση

Δεν χρειάζεται να έχετε δικό σας όργανο, μιας και το μουσικό εργαστήριο Σείκιλος θα σας παραχωρήσει ένα για την διάρκεια όλων των μαθημάτων ενώ θα δοθεί και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό σε όλους τους συμμετέχοντες.

μια πρώτη γεύση

μικρές στιγμές από τα εργαστήρια

εκδήλωση ενδιαφέροντος

ερωτήσεις, διευκρινήσεις, δηλώσεις συμμετοχής

εκδήλωση ενδιαφέροντος

14 + 9 =

Δηλώστε συμμετοχή μέσω τηλεφώνου ή επισκεφθείτε τον χώρο μας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!

διεύθυνση Φιλίππου 49, Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο 2311 27 28 03,  email info@seikilo.com

στιγμές από το ταξίδι

εκμάθηση, εμπειρίες, έκφραση

στιγμές από τα σεμινάρια

Η διαδικασία εκμάθησης μπαγλαμά αποτελεί μία βιωματική εμπειρία, όπου ο μαθητής καλείται να έρθει σε επαφή με ένα όργανο ξεχωριστό για την ιστορία και την σύνδεσή του με την ελληνική μουσική τον τελευταίο αιώνα. Τα μαθήματα γίνονται σε άκρως φιλικό κλίμα, πάντα όμως σε ένα δομημένο πλαίσιο μάθησης ώστε στο τέλος του κύκλου των 12 μαθημάτων να είναι σε θέση να εκφράζει τα συναισθήματα του και τον ψυχικό του κόσμο μέσα από διαφορετικούς μουσικούς δρόμους και τον αυτοσχεδιασμό. Αν τα παραπάνω σας φαίνονται «υπερβολικά», σκεφθείτε ότι απέναντι σας δεν έχετε κάποιο κλασσικό μουσικό όργανο αλλά μια μικρογραφία του τρίχορδου μπουζουκιού που κατασκευάστηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες για να εκφράσει τα συναισθήματα ανθρώπων που έμειναν στο περιθώριο σε εποχές πολύ δύσκολες για τους ανθρώπους που επέστρεψαν μετά την Μικρασιατική καταστροφή στην Ελλάδα.

συναυλία αποφοίτων των σεμιναρίων

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που απόφοιτοι των βιωματικών σεμιναρίων μας, δίχως καμία πρότερη επαφή με μουσικά όργανα και δίχως καμία γνώση θεωρίας, εκφράζονται ήδη μέσω διάφορων αρχαίων οργάνων μπροστά σε δικούς τους ανθρώπους. Και για του λόγου το αληθές, με το πέρας κάθε κύκλου μαθημάτων, όσοι απόφοιτοι επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και στην πρώτη τους mini συναυλία, με την καθοδήγηση του εκάστοτε εισηγητή τους και πάντα σε ένα καλαίσθητο χώρο και με φιλόμουσο κοινό που θα σέβεται την προσπάθεια τους. Αυτό ακριβώς έγινε στα εγκαίνια της έκθεσης αρχαίων μουσικών οργάνων στον πολυχώρο SEIKILO, στις 31 Ιανουαρίου του 2016, με παράλληλη συμμετοχή στην ηχογράφηση του album «Το Κάλεσμα της Μούσας» από τη δισκογραφική εταιρία iRec.gr Music Productions!

τι έχει να πει ο εισηγητής…

Η εκμάθηση μπαγλαμά αποτελεί μια βιωματική εμπειρία, μέσα από την οποία ένας αρχάριος έρχεται σε επαφή με τονελληνικό λαικό πολιτισμό. Πέραν των θεωρητικών γνώσεων, ο συμμετέχων θα γνωρίσει και τις δύο όψεις του μπαγλαμά, δηλαδή θα μπορεί να τον χειρίζεται και ως συνοδευτικό, αλλά και ως σολιστικό όργανο. Επίσης, με τον συγκεκριμένο κύκλο μαθημάτων ανοίγεται ο δρόμος για περαιτέρω ενασχόληση με το τρίχορδο μπουζούκι ή τον τζουρά, όργανα της ίδιας οικογένειας με παρεμφερή χαρακτηριστικά…

Βαγγέλης Πετρινιώτης

καθηγητής - επαγγελματίας μουσικός

«Από τις πρώτες στιγμές του εισαγωγικού μαθήματος κατάλαβα ότι η ουσία μιας βιωματικής διαδικασίας εκμάθησης έγκειται στον άμεσο πειραματισμό και στην συμμετοχή σε ένα μουσικό σύνολο. Από τις πρώτες ακόμα συμβουλές που μας έδωσε ο Βαγγέλης, είδα ότι πέρα από τα βασικά στοιχεία θεωρίας, σημαντικότερη όλων είναι η πράξη. Είναι πραγματικά μία βιωματική, πολυσύνθετη και ουσιαστική θα έλεγα, εμπειρία…»

Νίκος Κορπούλης

μαθητής τμήματος αρχαρίων

…& οι μαθητές

ένας χώρος έκφρασης

  Στο SEIKILO έχουμε δημιουργήσει έναν χώρο καλαίσθητο, με διακόσμηση και χρώματα που ωθούν τον μαθητή να εκφραστεί δημιουργικά. Προσεκτικά επιλεγμένα έπιπλα εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία από άποψη εργονομίας, ενώ η στρατηγική θέση του πολυχώρου SEIKILO στην καρδιά της Θεσσαλονίκης τον καθιστά εύκολα προσβάσιμο. Πέρα της αίθουσας σεμιναρίων, στον ίδιο χώρο συστεγάζεται ο εκθεσιακός μας χώρος με περιοδικές εκθέσεις έκφρασης & πολιτισμού, προσφέροντας αβίαστα δημιουργικά ερεθίσματα στους μαθητές αλλά και επιπλέον δυνατότητες έκφρασης και έκθεσης του έργου τους στο φιλόμουσο κοινό της πόλης!

εισηγητής

ταλέντο, εμπειρία, μεταδοτικότητα

Βαγγέλης Πετρινιώτης

καθηγητής – επαγγελματίας μουσικός

Γεννήθηκε στη Καρδίτσα. Οι πρώτες του μουσικές σπουδές πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας και έπειτα στο Ωδείο Αρίων (Καρδίτσα), απ’ όπου αποφοίτησε με πτυχίο Αρμονίας και Αντίστιξης αντίστοιχα. Στη συνέχεια, φοίτησε στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και περάτωσε τις σπουδές του με προπτυχιακό και μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην ερμηνεία και εκτέλεση του τρίχορδου μπουζουκιού. Το 2016 κυκλοφόρησε η πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλεία με τίτλο «Χρώματα». Τέλος, από το 2017, εργάζεται ως καθηγητής τρίχορδου μπουζουκιού σε μουσικά σχολεία και εμφανίζεται σε φεστιβάλ και μουσικες σκηνές.

εκδήλωση ενδιαφέροντος

ερωτήσεις, διευκρινήσεις, δηλώσεις συμμετοχής

εκδήλωση ενδιαφέροντος

7 + 4 =

Δηλώστε συμμετοχή μέσω τηλεφώνου ή επισκεφθείτε τον χώρο μας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!

διεύθυνση Φιλίππου 49, Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο 2311 27 28 03,  email info@seikilo.com

Όμιλος Πολιτισμού SEIKILO

Αγίου Δημητρίου 77, Θεσσαλονίκη τ. 2311 24 32 63