Εκμάθηση Μπαγλαμά

τμήμα αρχαρίων // κύκλος δώδεκα μαθημάτων
περιγραφη μαθηματος

Τι θα μάθουμε; 

•    Βασικές αρχές Θεωρίας και πρακτική εφαρμογή τους στο όργανο.
•    Εκμάθηση μουσικών δρόμων, από το ρεμπέτικο στην σύγχρονη μουσική.
•    Γνωριμία και επιπλέον εκοικείωση με τον αυτοσχεδιασμό.
•    Ενδεχόμενη συγγραφή αυτοσχέδιων μελωδικών συνθέσεων.
•    Προαιρετική συμμετοχή στην ομαδική τελική παρουσίαση.

Ο συγκεκριμένος κύκλος μαθημάτων απευθύνεται σε αρχάριους, προχωρημένους και γενικά σε οποιονδήποτε θέλει να εξοικειωθεί με τα τρίχορδα αχλαδόσχημα μουσικά όργανα.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν βασικές γνώσεις θεωρίας για τον τρόπο κουρδίσματος, να μάθουν μουσικούς δρόμους τόσο του ρεμπέτικου όσο και σύγχρονης ελληνικής μουσικής και να εξοικειωθούν με την τεχνική και τον τρόπο παιξίματος του μπαγλαμά τόσο ως συνοδευτικό όσο και ως σολιστικό όργανο.

Με την εξοικείωση ενός αρχάριου μουσικού με τον μπαγλαμά, μαθαίνει ουσιαστικά να παίζει και τα μεγαλύτερα “αδέρφια¨ του που δεν είναι άλλα από τον τζουρά και το μπουζούκι.

Μετά το τέλος του συγκεκριμένου κύκλου μαθημάτων οι μαθητές θα έχουν βασική γνώση για τους μουσικούς δρόμους ενώ θα αναπτύξουν την ικανότητα να παίξουν μαζί με άλλους.

Πως θα μάθουμε;

Μάθετε σε ένα διασκεδαστικό, χαλαρό και εκπαιδευτικό περιβάλλον. Τα μαθήματα είναι διαθέσιμα σε όλους, για όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα ικανότητας.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται ως ένα κύκλος δώδεκα μαθημάτων, με συχνότητα μία φορά ανά εβδομάδα και διάρκεια μαθημάτων στις δύο ώρες (με ένα διάλλειμα, ενδιάμεσα, ενός τετάρτου). 

Τι σας προσφέρουμε;

  • Έναν μπαγλαμά σε κάθε μαθητή για χρήση κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, ευγενική προσφορά της εταιρίας Luthieros Music Instruments / Οργανοποιία Αναστάσιος.
  • Ευχάριστος και προσεγμένος χώρος μαθημάτων, εντός ενός μοναδικού πολυχώρου έκφρασης και πολιτισμού αφιερωμένο στη μουσική.
  • Συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

γνωρίστε τον οικοδεσπότη σας!

Ο Μάριος Ποδάρας έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και συναυλίες σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία κ.α. Επιπλέον, έχει γράψει μουσική για κινηματογράφο και για παραστάσεις σύγχρονου χορού, ενώ έχει συμμετάσχει σε δίσκους και συλλογές που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών όπως το ρεμπέτικο, το rock, τα blues, η jazz κ.ά.

Ως προς τις σπουδές του, ξεκίνησε μαθήματα βιολιού σε ηλικία τεσσάρων χρονών και από τα 9 υπήρξε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Βόλου. Επιπλέον, επί 3 συναπτά έτη παρακολούθησε σεμινάρια παραδοσιακού βιολιού στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος, υπό την επίβλεψη του Ross Daly.

Μελέτησε ούτι και τζουρά και συμμετέχει ενεργά σε πολλά μουσικά σχήματα της πόλης, όπως “Μελιρί” και “Reggetiko Project”.

ενδιαφέρεστε; ενημερώστε μας!

Δηλώστε συμμετοχή μέσω τηλεφώνου (2316 019 635), email (info@seikilo.com) ή μέσω της παρακάτω φόρμας επικοινωνίας!

στιγμές από το ταξίδι της μάθησης

Στιγμές από τα σεμινάρια

Η διαδικασία εκμάθησης μπαγλαμά αποτελεί μία βιωματική εμπειρία, όπου ο μαθητής καλείται να έρθει σε επαφή με ένα όργανο ξεχωριστό για την ιστορία και την σύνδεσή του με την ελληνική μουσική τον τελευταίο αιώνα. Τα μαθήματα γίνονται σε άκρως φιλικό κλίμα, πάντα όμως σε ένα δομημένο πλαίσιο μάθησης ώστε στο τέλος του κύκλου των 12 μαθημάτων να είναι σε θέση να εκφράζει τα συναισθήματα του και τον ψυχικό του κόσμο μέσα από διαφορετικούς μουσικούς δρόμους και τον αυτοσχεδιασμό.

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται “υπερβολικά”, σκεφθείτε ότι απέναντι σας δεν έχετε κάποιο κλασσικό μουσικό όργανο αλλά μια μικρογραφία του τρίχορδου μπουζουκιού που κατασκευάστηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες για να εκφράσει τα συναισθήματα ανθρώπων που έμειναν στο περιθώριο σε εποχές πολύ δύσκολες για τους ανθρώπους που επέστρεψαν μετά την Μικρασιατική καταστροφή στην Ελλάδα.

Τι έχει να πει ο εισηγητής;
Η εκμάθηση μπαγλαμά αποτελεί μια βιωματική εμπειρία, μέσα από την οποία ένας αρχάριος έρχεται σε επαφή με τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Πέραν των θεωρητικών γνώσεων, ο συμμετέχων θα γνωρίσει και τις δύο όψεις του μπαγλαμά, δηλαδή θα μπορεί να τον χειρίζεται και ως συνοδευτικό, αλλά και ως σολιστικό όργανο. Επίσης, με τον συγκεκριμένο κύκλο μαθημάτων ανοίγεται ο δρόμος για περαιτέρω ενασχόληση με το τρίχορδο μπουζούκι ή τον τζουρά, όργανα της ίδιας οικογένειας με παρεμφερή χαρακτηριστικά…

Μάριος Ποδάρας

επαγγελματίας μουσικός

“Από τις πρώτες στιγμές του εισαγωγικού μαθήματος κατάλαβα ότι η ουσία μιας βιωματικής διαδικασίας εκμάθησης έγκειται στον άμεσο πειραματισμό και στην συμμετοχή σε ένα μουσικό σύνολο. Από τις πρώτες ακόμα συμβουλές που μας έδωσε ο Βαγγέλης, είδα ότι πέρα από τα βασικά στοιχεία θεωρίας, σημαντικότερη όλων είναι η πράξη. Είναι πραγματικά μία βιωματική, πολυσύνθετη και ουσιαστική θα έλεγα, εμπειρία…”

Νίκος Κορπούλης

μαθητής τμήματος αρχαρίων

& οι μαθητές

ένας εύκολα προσβάσιμος χώρος στην καρδιά της πόλης

$

Με τα πόδια

Ο SEIKILO βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους (μόλις 5 λεπτά με τα πόδια), στον αριθμό 5 της οδού Φιλίππου! 

+

Με αστικές συγκοινωνίες

Ανεξαρτήτως που βρίσκεστε στην πόλη, μπορείτε να επιβιβαστείτε στην πλειοψηφία των αστικών λεωφορείων (όπως τα 02, 10, 11, 14, 27, 31 κ.ά.) και να κατεβείτε στη στάση "Πλατεία Αριστοτέλους". 

1

Με δικό σας μεταφορικό

Σε περίπτωση δικού σας αυτοκινήτου ή λεωφορείου, κατευθυνθείτε στη διεύθυνση Φιλίππου 5.