σεμινάρια SEIKILO

εκμάθηση μέσω βιωματικής εμπειρίας

εκμάθηση αρχαίας λύρας

τμήμα προχωρημένων

(κύκλος 12 μαθημάτων)

Στόχος των μαθημάτων αυτών είναι:

  • Nα γίνει μια επανάληψη τις προηγούμενης ύλης, για τη σωστή σύνδεση με την επόμενη-καινούργια ύλη.
  • Nα διδαχτεί η βασική θεωρία της σημερινής δυτικής ευρωπαικής μουσικής, με στόχο την εκμάθηση ανάγνωσης απλής μουσικής παρτιτούρας.
  • Nα διδαχτεί ο τρόπος αναγνώρισης της γλώσσας της μουσικής, εξασκώντας την ακουστική ικανότητα (ear trainning).
  • Nα διευρυνθεί το μουσικό του ρεπερτόριο του μουσικού είτε με αρχαιοελληνικές μελωδίες είτε με σύγχρονες.
  • Nα αποκτήσει ο μαθητής την ικανότητα να προσαρμόσει με τον δικό του τρόπο μία γνωστή μελωδία.
  • Προαιρετικά να συμμετάσχει στην ομαδική τελική παρουσίαση, συναυλία μικρής διάρκειας.

Τα μαθήματα θα γίνονται στα πλαίσια ενός κύκλου δώδεκα μαθημάτων. Η συχνότητα που θα γίνονται τα σεμινάρια θα είναι μία φορά την εβδομάδα και η διάρκεια του μαθήματος θα είναι δυο ώρες με ένα διάλλειμα ενός τετάρτου ενδιάμεσα. Συνολικά θα γίνουν δώδεκα σεμινάρια.

Το κόστος συμμετοχής είναι 50 ευρώ / μήνα ανά άτομο.

Μάθετε σε ένα διασκεδαστικό, χαλαρό και εκπαιδευτικό περιβάλλον. Τα μαθήματα είναι διαθέσιμα σε όλους, για όλες τις ηλικίες, και προϋποθέτει γνωριμία με την εισηγήτρια για τη διαπίστωση του επιπέδου εξοικείωσης του συμμετέχοντα με την αρχαία λύρα.

σημαντική σημείωση:

Για όσους δεν έχουν όργανο, θα μπορούν να χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ένα από τα όργανα που παραχωρεί το μουσικό ατελιέ Σείκιλος σε συνεργασία με την Οργανοποιία Αναστάσιος | Luthieros Music Instruments.

μια πρώτη γεύση

μικρές στιγμές από τα εργαστήρια

εκδήλωση ενδιαφέροντος

ερωτήσεις, διευκρινήσεις, δηλώσεις συμμετοχής

εκδήλωση ενδιαφέροντος

15 + 11 =

Δηλώστε συμμετοχή μέσω τηλεφώνου ή επισκεφθείτε τον χώρο μας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!

 

διεύθυνση
Φιλίππου 49, Θεσσαλονίκη

τηλέφωνο
2311 27 28 03

email
info@seikilo.com

στιγμές από το ταξίδι

εκμάθηση, εμπειρίες, έκφραση

στιγμές από
τα σεμινάρια

Η διαδικασία εκμάθησης αρχαίας λύρας αποτελεί μία βιωματική εμπειρία, όπου ο μαθητής – λυριστής καλείται να έρθει περαιτέρω σε επαφή με τη “μουσική του πλευρά”. Τα μαθήματα γίνονται σε άκρως φιλικό κλίμα, πάντα όμως σε ένα δομημένο πλαίσιο μάθησης ώστε στο τέλος του κύκλου (των 12 μαθημάτων του τμήματος προχωρημένων) να είναι σε θέση να συνθέτει ολοκληρωμένες μελωδίες στην αρχαία λύρα, να μπορεί να παίζει γνωστά σύγχρονα κομμάτια, αλλά και να συνθέτει με αρχαιοπρεπείς μελωδίες (μέσω της ενασχόλησης του με σωζώμενα αρχαία κομμάτια).

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται “υπερβολικά”, σκεφθείτε ότι απέναντι σας δεν έχετε κάποιο κλασσικό μουσικό όργανο αλλά μία αρχαία λύρα. Τη λύρα δηλαδή που οι αρχαίοι Έλληνες επέλεξαν ώστε να διδάσκουν μουσική, να διδάσκουν θεωρία και φιλοσοφία σε μαθητές από πολύ μικρή ηλικία.

συναυλία αποφοίτων
των σεμιναρίων

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που απόφοιτοι των σεμιναρίων μας, δίχως καμία πρότερη επαφή με μουσικά όργανα και δίχως καμία γνώση θεωρίας, είναι πλέον σε θέση να παίξουν και να συνθέσουν μελωδίες, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους δικούς τους ανθρώπους.

Και για του λόγου το αληθές, με το πέρας κάθε κύκλου μαθημάτων, όσοι απόφοιτοι επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην πρώτη τους mini συναυλία, με την καθοδήγηση της Λίνας Παλερά και πάντα σε ένα καλαίσθητο χώρο και με φιλόμουσο κοινό που θα σέβεται την προσπάθεια τους. Πρόσφατα μάλιστα, οι πρώτοι απόφοιτοι συμμετείχαν στην ηχογράφηση του album Το Κάλεσμα της Μούσας από τη δισκογραφική εταιρία iRec.gr Music Productions!

 

τι έχει να πει η εισηγήτρια…

“Η εκμάθηση λύρας είναι κάτι διαφορετικό από τη διδασκαλία οποιουδήποτε άλλου κλασσικού μουσικού οργάνου. Είναι μία μοναδική, βιωματική εμπειρία που απευθύνεται σε φιλόμουσους και όχι απαραίτητα σε όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική. Είναι μαγικό να βλέπεις τους μαθητές σου, από τα πρώτα κιόλας μαθήματα, να σε εκπλήσσουν (να εκπλήσσουν τον ίδιο τους τον εαυτό) με δικές τους συνθέσεις, δικές τους μελωδίες!”

Λίνα Παλερά

επαγγελματίας μουσικός - λυρίστρια

“Ποτέ πριν δεν είχα την τύχη να διδαχθώ μουσική, ούτε θεωρία ούτε πρακτική σε κάποιο συγκεκριμένο μουσικό όργανο. Όταν είδα τα εν λόγω σεμινάρια, σκέφτηκα ότι αν είναι να προσπαθήσω να μάθω κάτι τότε ας είναι ένα όργανο με τόσο πλούσια ιστορία. Η ανταπόδοση ήταν άμεση, μιας και από τα πρώτα μαθήματα άρχισα να παράγω μελωδικούς ήχους εκφράζοντας έτσι τα συναισθήματα μου. Όλο το ταξίδι ήταν πραγματικά μία βιωματική εμπειρία…”

Μαρία Σαρηγιαννίδου

απόφοιτος του τμήματος αρχαρίων

…& οι μαθητές

ένας χώρος έκφρασης

 

Στο SEIKILO έχουμε δημιουργήσει έναν χώρο καλαίσθητο, με διακόσμηση και χρώματα που ωθούν τον μαθητή να εκφραστεί δημιουργικά. Προσεκτικά επιλεγμένα έπιπλα εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία από άποψη εργονομίας, ενώ η στρατηγική θέση του πολυχώρου SEIKILO στην καρδιά της Θεσσαλονίκης τον καθιστά εύκολα προσβάσιμο.

Πέρα της αίθουσας σεμιναρίων, στον ίδιο χώρο συστεγάζεται ο εκθεσιακός μας χώρος με περιοδικές εκθέσεις έκφρασης & πολιτισμού, προσφέροντας αβίαστα δημιουργικά ερεθίσματα στους μαθητές αλλά και επιπλέον δυνατότητες έκφρασης και έκθεσης του έργου τους στο φιλόμουσο κοινό της πόλης!

εισηγήτρια

ταλέντο, εμπειρία, μεταδοτικότητα

Λίνα Παλερά

μουσικός – εισηγήτρια αρχαίας λύρας

Eίναι επαγγελματίας μουσικός με σπουδες κλασικής μουσικής, ενώ είναι η βασική λυρίστρια της Οργανοποιΐας Αναστάσιος | Luthieros Music Instruments.

Η πολύχρονη επαφή με την κλασική κιθάρα την βοήθησε ώστε να παίξει την αρχαιοελληνική λύρα, με την οποία ερμηνεύει αρχαιοελληνικά κομμάτια και διασκευάζει στο όργανο αυτό σύγχρονες μελώδίες.

Ως λυρίστρια, έχει συμμετάσχει σε δρώμενα με θέμα την Αρχαία Ελλάδα όπως τα ‘Προμήθεια 2014’ και στο θέατρο, στην παράσταση ‘Ιππείς’ του Αριστοφάνη.

Τον Απρίλιο του 2015 ήταν καλεσμένη ως λυρίστρια της οργανοποιίας ‘Αναστάσιος’ για μια αποκλειστική συναυλία στη Διεθνή Έκθεση Μουσικών Οργάνων 2015 στην Φραγκφούρτη της Γερμανίας. Είναι κύρια φωνή της μουσικής μπάντας των APERITO (www.aperitotheband.com), ασχολείται χρόνια με το τραγούδι, με το ξένο και το ελληνικό ρεπερτόριο (bossa nova, jazz, latin, swing, ελληνικό ρεμπέτικο και έντεχνο). Συμμετείχε σε πολλές χορωδίες, ενώ σπούδασε στο “jazz vocals” στο τμήμα του Σ.Ω.Θ.
και στο Middlesex University of London.

εκδήλωση ενδιαφέροντος

ερωτήσεις, διευκρινήσεις, δηλώσεις συμμετοχής

εκδήλωση ενδιαφέροντος

10 + 4 =

Δηλώστε συμμετοχή μέσω τηλεφώνου ή επισκεφθείτε τον χώρο μας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!

 

διεύθυνση
Αγίου Δημητρίου 77, Θεσσαλονίκη

τηλέφωνο
2311 24 32 63

email
info@seikilo.com

Πολυχώρος SEIKILO

Φίλιππου 49, Θεσσαλονίκη
τ. 2311 27 28 03