σεμινάρια SEIKILO

εκμάθηση μέσω βιωματικής εμπειρίας

Η συμμετοχή στα σεμινάρια περιλαμβάνει: 

 • Δυνατότητα παρακολούθησης όλων των θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων για το σύνολο του διημέρου.
 • Θεωρητικά μαθήματα στον πολυχώρο SEIKILO (Αγίου Δημητρίου 77), στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.
 • Ο αναλυτικός πρακτικός οδηγός οργανοποιΐας “Σκαφτό Μπαγλαμαδάκι”.
 • Πρόσβαση σε όλα τα εργαλεία που θα χρειαστούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.
 • Όλα τα υλικά που θα χρειαστούν για τα μαθήματα.
 • Ποιοτικά ξύλα και εξαρτήματα για την κατασκευή του πρώτου τους μπαγλαμά, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.
 • Ο πρώτος ολοκληρωμένος μπαγλαμάς που  θα κατασκευάσει κάθε συμμετέχοντας! Ένας ολοκληρωμένος μπαγλαμάς που κάθε συμμετέχοντας θα έχει την ευκαιρία να κατασκευάσει κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.
 • Μία κατιδίαν (ένας προς έναν) συνάντηση για καθοδήγηση, μετά το πέρας του σεμιναρίου για όσους συμμετέχοντες το επιθυμούν.
 • Μεταφορές από και προς τον Ευρωπό Κιλκίς.
 • Γεύμα το μεσημέρι της Κυριακής στον Ευρωπό Κιλκίς.
 • ΠΙστοποιητικό παρακολούθησης του σεμιναρίου.

εργαστήριο οργανοποιίας

για αρχάριους

(από τη θεωρία στην πράξη)

Ένα μοναδικό διήμερο αφιερωμένο στην τέχνη της οργανοκατασκευής.

Ο επιτυχημένος συγγραφέας δύο πρακτικών οδηγών κατασκευής μουσικών οργάνων (“Α.Ν.Ε.Μ.Ο.” και “Σκαφτό Μπαγλαμαδάκι”, Εκδόσεις iWrite) και αρχισχεδιαστής της Οργανοποιίας Αναστάσιος (www.luthieros.com) συναντά για πρώτη φορά εκκολαπτόμενους οργανοκατασκευαστές για να μοιραστεί μαζί τους τα μυστικά, αλλά κυρίως την πολύχρονη πείρα του επάνω σε θέμα κατασκευής αχλαδόσχημων μουσικών οργάνων (μπαγλαμάς, τζουράς, μπουζούκι, μαντολίνο, ούτι, λαούτο).

Το σύνολο των θεωρητικών γνώσεων που θα παρουσιαστούν θα περιγραφεί αναλυτικά την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου, στα μαθήματα που θα πραγματοποιηθούν στον πολυχώρο SEIKILO, όπου  θα δοθεί και ο αναλυτικός οδηγός οργανοποιίας “Σκαφτό Μπαγλαμαδάκι” σε όλους τους συμμετέχοντες.

Στη συνέχεια, τη δεύτερη ημέρα, το σύνολο των συμμετεχόντων θα μεταφερθεί στο εργαστήριο της πολυβραβευμένης (και με διεθνή απήχηση) Οργανοποιίας Αναστάσιος στον Ευρωπό του Κιλκίς, όπου από τη θεωρία θα περάσουν στην πράξη με σκοπό να ολοκληρώσουν την κατασκευή ενός μπαγλαμά που θα πάρουν μαζί του επιστρέφοντας το ίδιο βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

Κόστος συμμετοχής στα σεμινάρια:
Το κόστος παρακολούθησης για κάθε συμμετέχοντα ανέρχεται στα 490 ευρώ (ο νόμιμος Φ.Π.Α. δεν συμπεριλαμβάνεται), για το σύνολο του 2ημέρου και των παρεχόμενων υλικών-εργαλείων. 

Ημερομηνία διεξαγωγής σεμιναρίου:
Το 2ήμερο σεμινάριο οργανοποιίας για αρχάριους θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στις 8 & 9 Απριλίου, Σάββατο και Κυριακή. 

* Τα τμήματα του σεμιναρίου θα είναι ολιγομελή, οπότε θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας! Εφόσον ενδιαφέρεστε, μην αμελήσετε να “κλείσετε” θέση μέσω email (info@seikilo.com) ή τηλεφώνου (2311 243 263)!

Στιγμές δημιουργίας στο Οργανοποιίο Αναστάσιος (Luthieros Music Instruments)

Κατασκευή & ποιοτικός έλεγχος μπαγλαμά, τζουρά & μπουζουκιού!

Ένας βραβευμένος οργανοποιός με προβολή σε Ελεύθερο Τύπο, τηλεοπτικά κανάλια, διεθνείς εκθέσεις και συνεργασίες με κινηματογραφικούς μουσικούς παραγωγούς! 

Πάρτε μία γεύση εδώ:
Δημοσίευμα στον Ελεύθερο Τύπο

στόχοι & θέματα σεμιναρίου

από τη θεωρία στην πράξη

Στόχος του εργαστηρίου είναι:

 • Να γίνει αναλυτική περιγραφή των βασικών αρχών οργανοποιίας για τα αχλαδόσχημα νυκτά μουσικά όργανα.
 • Να λυθούν απορίες σε ότι αφορά την οργανοκατασκευή.
 • Να μπορέσει ο συμμετέχων να κατασκευάσει άμεσα το δικό του σκαφτό μπαγλαμαδάκι υπό την επίβλεψη του Αναστάσιου Κουμαρτζή.
 • Να εξοικειωθεί ο συμμετέχων με τον εξοπλισμό ενός οργανοποιίου κατά την επίσκεψή του στο οργανοποιίο.
 • Να γίνει περαιτέρω συζήτηση σε ότι αφορά τα ξύλα που χρησιμοποιούνται, τα ειδικά χαρακτηριστικά τους αλλά και τις λεπτομέρειες στο στόλισμα των οργάνων που κάνουν την διαφορά.

Αναλυτικά θα παρουσιαστούν και θα περιγραφούν θέματα οργανοκατασκευής όπως:

 

 1. Σχεδίαση: Η κατασκευή ενός μουσικού οργάνου είναι οπωσδήποτε μια τεχνική διαδικασία. Θα σχεδιάσουμε με κανόνες Γεωμετρίας, θα υπολογίσουμε τους συντονισμούς με κανόνες Φυσικής και θα τοποθετήσουμε τα τάστα με κανόνες Μαθηματικών.
 2. Αντηχείο – Σκάφη: Μεγαλύτερα ηχεία ενισχύουν την ανάπτυξη χαμηλών συχνοτήτων (μπάσα), ενώ μικρότερα ηχεία την ανάπτυξη υψηλότερων (πρίμα). Άρα ανάλογα με τον ήχο που θέλουμε, σχεδιάζουμε και το μέγεθος του ηχείου. Θα μελετήσουμε την εγκάρσια και επιμήκη τομή, δύο συνιστώσες που καθορίζουν το μέγεθος αλλά και τον τελικό ήχο του οργάνου.
 3. Μάνικο: Θα εξηγήσουμε πώς το μήκος παλλόμενης χορδής συνδέεται με το συχνοτικό φάσμα του οργάνου.
 4. Καπάκι – Αρμονική τράπεζα: Η πλευρική και κατά μήκος κλίση, τροποποιούν τον αρχικό σχεδιασμό ανάλογα με τις τιμές τους.
 5. Το Ξύλο: Μηχανικός και μουσικός, ο διττός ρόλος του ξύλου ενισχύει και συμμετέχει καθοριστικά στο ηχόχρωμα του οργάνου. Θα εξετάσουμε τις τομές και την δομή του, θα μάθουμε για τον ακουστικό συντελεστή καθώς και τεχνικές επιλογής ανάλογα με την ελαστικότητα και την υγρασία του καθώς και τεχνικές ξήρανσής του.
 6. Κατασκευή – Σκάφη: Μάνικο και κλειδιά, θα χρησιμοποιήσουμε δύο, τρία ή ένα κομμάτι ξύλου.
 7. Το σώμα του Οργάνου: Οπορωφόρα, πλατύφυλλα και τροπικά ξύλα: μεγάλος αριθμός επιλογών και συνδυασμών, θα εξετάσουμε κάποιους και θα καταλήξουμε σε αυτούς που εμπειρικά αποδίδουν καλύτερα.
 8. Το Καπάκι – Αρμονική Τράπεζα: Θα επιλέξουμε και θα τοποθετήσουμε καμάρια για την στήριξη του καπακιού, θα εξετάσουμε τον ρόλο του καθώς και την απόστασή του από τον χορδοκράτη και το τέλος του μπράτσου.
 9. Η Ταστιέρα: Χάραξη ταστιέρας, τοποθέτηση (ενθυλάκωση) και τελική επεξεργασία (εξομάλυνση και ευθυγράμμιση) των τάστων.
 10. Καλλωπισμός – Αισθητική: Η βασική τεχνική στολίσματος είναι η ενθετική (μαρκετερί). Θα δούμε πώς διάφορα σχέδια και υλικά συνδυάζονται και τοποθετούνται στο καπάκι, την ταστιέρα, τα πλαϊνά και την κολλάντζα.
 11. Το Λούστρο: Προετοιμασία επιφάνειας με γυαλόχαρτο, λουστράρισμα και στίλβωση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
 12. Χορδές: Τοποθέτηση και περαιτέρω επεξήγηση του ρόλου τους στο τελικό ήχο του οργάνου.
 13. Ηχόχρωμα: Θα μελετήσουμε τις αρμονικές που παράγονται κατά την κρούση της χορδής και πώς ένας ήχος γίνεται μουντός ή λαμπερός – στοιχείο που διαχωρίζει ένα μοναδικό όργανο από τα υπόλοιπα.

εκδήλωση ενδιαφέροντος

ερωτήσεις, διευκρινήσεις, δηλώσεις συμμετοχής

εκδήλωση ενδιαφέροντος

9 + 6 =

Δηλώστε συμμετοχή μέσω τηλεφώνου ή επισκεφθείτε τον χώρο μας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!

  διεύθυνση Αγίου Δημητρίου 77, Θεσσαλονίκη τηλέφωνο 2311 24 32 63 email info@seikilo.com

μια πρώτη γεύση

μικρές στιγμές από τα εργαστήρια

εισηγητής

ταλέντο, εμπειρία, μεταδοτικότητα

Αναστάσιος Κουμαρτζής

αρχισχεδιαστής Οργανοποιίας Αναστάσιος 

Ο Αναστάσιος Ι. Κουμαρτζής ασχολείται με την οργανοποιΐα τα τελευταία δέκα-πέντε χρόνια, ενώ αποτελεί και αυτοδίδακτο μουσικό τα τελευταία 40 χρόνια της ζωής του. Έχει γεννηθεί στον Ευρωπό του Κιλκίς το 1956, από Μικρασιάτες γονείς και είναι απόφοιτος του τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Πέρα από την ιδιότητα του κατασκευαστή, έχει και αυτή του συγγραφέα. Πιο συγκεκριμένα, έχει επιλέξει να μοιραστεί τα μυστικά της οργανοποιϊας που ανακάλυψε από την τριβή του με το θέμα τα τελευταία χρόνια, γράφοντας και εκδίδοντας δύο βιβλία σταθμούς για την (ανύπαρκτη ως τότε) σχετική ελληνική βιβλιογραφία για την οργανοποιία (σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Άσσος Κούπα και τις Εκδόσεις iWrite). Η Οργανοποιία Αναστάσιος έχει συμμετάσχει στην μεγαλύτερη έκθεση μουσικών οργάνων στην Ευρώπη (Musikmesse), έχει διακριθεί με τιμητικό έπαινο στο συνέδριο Designing Creative Synergies, έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους ακαδημαϊκούς φορείς της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Διεθνές πανεπιστήμιο της Ελλάδος) στα πλαίσια έρευνας και ανάπτυξης μουσικών οργάνων, έχει παρουσιάσει πληθώρα ερευνητικών μελετών (paper) στα δυο τελευταία Πανελλήνια συνέδρια ακουστικής ενώ έχει συνεχή συμμετοχή σε φεστιβάλ και εκθέσεις μουσικού (και όχι μόνο) περιεχομένου ανά την Ελλάδα (Μουσικό Χωριό, Χουδέτσι, Διεθνής Έκθεση βιβλίου κ.α.).

Το 2016 παρουσίασε το σύνολο του έργου της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας στην Κύπρο ενώ ιδιαίτερη στιγμή παγκόσμιας αναγνώρισης αποτέλεσε η χρήση ενός οργάνου κατασκευής της Οργανοποιίας στην ταινία “Ben Hur” που προβλήθηκε φέτος το καλοκαίρι σε όλο τον κόσμο.

εκδήλωση ενδιαφέροντος

ερωτήσεις, διευκρινήσεις, δηλώσεις συμμετοχής

εκδήλωση ενδιαφέροντος

4 + 13 =

Δηλώστε συμμετοχή μέσω τηλεφώνου ή επισκεφθείτε το χώρο μας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!

διεύθυνση Αγίου Δημητρίου 77, Θεσσαλονίκη
τηλέφωνο 2311 24 32 63
email info@seikilo.com

Πολυχώρος SEIKILO

Αγίου Δημητρίου 77, Θεσσαλονίκη τ. 2311 24 32 63