η Ελλάδα, στα καλύτερα της

Η ομάδα του SEIKILO έχει ένα πολύ απλό, μα συνάμα εξαιρετικά σημαντικό όραμα που λείπει σήμερα από την ελληνική σκηνή σχεδίασης & ανάπτυξης χειροποίητων και μη αντικειμένων: να “συνδέσει” το μεράκι και το ταλέντο εκατοντάδων δημιουργών με ένα οικονομικά βιώσιμο μέλλον.

Κάπως έτσι, έχουμε ως στόχο να αποτελέσουμε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του δημιουργού και του αγοραστή, μεταξύ της φιλοσοφίας του “κάνω το μεράκι – χόμπυ μου” και της φιλοσοφίας του “μετατρέπω την τέχνη μου σε βιώσιμη ενασχόληση”.

Τι εννοούμε λοιπόν λέγοντας “ελληνική σκηνή σχεδίασης & ανάπτυξης χειροποίητων και μη αντικειμένων”; Οτιδήποτε παράγεται με μεράκι και όραμα στη χώρα μας, το οποίο να μπορεί να “σταθεί” στην παγκόσμια αγορά: από ιδιαίτερα προϊόντα με βάση το ξύλο και το μέταλλο έως προϊόντα επαυξημένης πραγματικότητας (AR Products), από μοναδικά μουσικά όργανα έως προσεγμένα κοσμήματα, fashion items, πίνακες ζωγραφικής κ.ά.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν α) δίνουμε ερεθίσματα στο κοινό μέσω των εκθέσεων μας, β) εκπαιδεύουμε το κοινό μέσω των εξειδικευμένων και πρακτικών σεμιναρίων μας, γ) αναλαμβάνουμε δημιουργούς και προϊόντα με απώτερο στόχο να τα εμπορευθούμε σωστά, ανοίγοντας αγορές του εξωτερικού και δ) εκπροσωπούμε τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό σε εκθέσεις, φεστιβάλ και μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες του εξωτερικού.

ένας χώρος, απεριόριστες δυνατότητες

| SEIKILO μουσική. έκφραση. πολιτισμός | στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, η πρώτη πρωτοβουλία της ομάδας του SEIKILO είναι η δημιουργία και λειτουργία ενός μοναδικού χώρου έκφρασης, μουσικής & πολιτισμού στην καρδιά της Θεσσαλονίκης που έχει έναν & μοναδικό σκοπό: να “ξεκλειδώσει” την αδιαμφισβήτητη δημιουργικότητα των Ελλήνων.

Να την ξεκλειδώσει μέσω της παρατήρησης και της έκθεσης του κοινού της Βορείου Ελλάδος σε έργα νέων και αναγνωρισμένων δημιουργών, μέσω των περιοδικών και σταθερών εκθέσεων που διοργανώνει η ομάδα μας στο χώρο μας, Αγίου Δημητρίου 77 στη Θεσσαλονίκη, ή σε διάφορους εκθεσιακούς χώρους σε Ελλάδα & εξωτερικό. Διότι η επαφή μας με νέες και πρωτοποριακές ιδέες αποτελεί την καλύτερη “μαγιά” για τη γέννηση των δικών μας ιδεών…

Να την ξεκλειδώσει μέσω της ενασχόλησης με νέες τέχνες και της συμμετοχής σε εξειδικευμένα και πρακτικά σεμινάρια πάνω στη μουσική, τη φωνητική, handmade τεχνικές διαφόρων ειδών, την οργανοποιΐα κ.ά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μαθητές των σεμιναρίων του SEIKILO έχουν ήδη συμμετάσχει σε συναυλίες και στην ηχογράφηση μουσικών albums, όπως για παράδειγμα τα πρώτα δύο τμήματα εκμάθησης αρχαίας λύρας που έκαναν το ντεμπούτο τους στα εγκαίνια του χώρου μας στις 30-31 Ιανουαρίου 2016. 

Να την ξεκλειδώσει μέσω της επαγγελματικής παρουσίασης & προώθησης στο εξωτερικό προϊόντων και δημιουργιών από ταλαντούχους καλλιτέχνες & τεχνήτες όπως μουσικοί, οργανοποιοί, ξυλουργοί κ.λπ. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την iRec Music Productions, τη μοναδική DIY δισκογραφική εταιρία στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες της indie (ανεξάρτητης) μουσικής σκηνής της χώρας μας, η οποία στεγάζεται πλέον στους χώρους του SEIKILO και προωθεί το έργο γνωστών μουσικών όπως οι APERITO, ο Joey, η Βάσω Βασιλειάδου, οι ReggetikoProject κ.λπ.

“Όσο ζεις, λάμψε” αναφέρει το αρχαιότερο μουσικό κομμάτι της ανθρωπότητας που διασώζεται σήμερα ολοκληρωμένο, ο Επιτάφιος του Σείκιλου, και αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε… SEIKILO λοιπόν, όπως λέμε Σείκιλος. Η αρχή κάθε δημιουργίας, σε έναν χώρο, με στόχο την εξάπλωση ανά την υφήλιο. 

Εκθέσεις | Exhibitions Μοναδικών Προϊόντων & Δημιουργιών

Η ομάδα του SEIKILO | μουσική. έκφραση. πολιτισμός επιλέγει με προσοχή και παρουσιάζει στο κοινό της βορείου Ελλάδος δημιουργούς και καλλιτέχνες, εγκαινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο μία νέα συνεργασία κάθε μήνα. Πέρα από τη διοργάνωση των εγκαινίων, η ομάδα του SEIKILO ξεχωρίζει ποιες δημιουργίες – προϊόντα του εκάστοτε καλλιτέχνη μπορεί να προβάλλει πιο αποτελεσματικά στο εξωτερικό και οργανώνει την επαγγελματική του φωτογράφηση, προετοιμάζει και μεταφράζει τα κείμενα, ενώ τέλος τα διοχετεύει προς πώληση σε όλο τον κόσμο.

Μοναδικά Σεμινάρια – Workshops 

Στο χώρο του SEIKILO στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, έχουμε δημιουργήσει ένα καλαίσθητο και άκρως λειτουργικο Workshop Room όπου αναγνωρισμένοι και ταλαντούχοι καλλιτέχνες μοιράζονται τα μυστικά της τέχνης τους, με έναν πρακτικό και άμεσο τρόπο. Έχουμε ως στόχο τα εν λόγω σεμινάρια να είναι μοναδικά στο είδος τους, όπως για παράδειγμα τα ολιγομελή τμήματα εκμάθησης αρχαίας λύρας που διοργανώνονται για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο.
Πέρα από τον πρακτικό τρόπο εκμάθησης, η ομάδα του SEIKILO προσφέρει στους συμμετέχοντες άμεσα και την εμπειρία της επαγγελματικής έκθεσης τους στο κοινό, όπως για παράδειγμα γίνεται με τη διοργάνωση συναυλιών ή ακόμα και την επαγγελματική ηχογράφηση και κυκλοφορία music albums στο τέλος των 3μηνιαίων τμημάτων!

Στο πλαίσιο αυτό, τα δύο πρώτα τμήματα εκμάθησης αρχαίας λύρας του SEIKILO έδωσαν συναυλία στα επίσημα εγκαίνια του χώρου μας, στην Αγ. Δημητρίου 77, που πραγματοποιήθηκαν στις 30 & 31 Ιανουαρίου του 2016.

iRec | Η καρδιά της Indie μουσικής σκηνής χτυπάει εδώ!

Στον ίδιο χώρο μουσικής, έκφρασης & πολιτισμού φιλοξενούνται και τα γραφεία της μοναδικής DIY δισκογραφικής εταιρίας στην Ελλάδα, της iRec Music Productions. Έχοντας ήδη στην οικογένεια της γνωστά μουσικά σχήματα της βορείου Ελλάδος (με συμμετοχές σε δεκάδες φεστιβάλ και μουσικές σκηνές σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία, Κύπρο κ.α.) όπως τους APERITO, τον Joey, τη Βάσω Βασιλειάδου, τους ReggetikoProject κ.λπ. αποκτάει πλέον και φυσική παρουσία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Στόχος μας να γνωρίσουμε ταλαντούχους Έλληνες & ξένους μουσικούς, να συζητήσουμε τις δυνατότητες εξέλιξης και προβολής τους και να τους προσφέρουμε μία σειρά από επαγγελματικές υπηρεσίες ευρωπαϊκών standards όπως ηχογράφηση, mastering, κυκλοφορία music album, ανάπτυξη διαδικτυακής παρουσίας κ.λπ.

SEIKILO όπως λέμε... Σείκιλος. Γιατί;

Στην Αρχαία Ελλάδα η έννοια της μουσικής ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Σε όλα τα δρώμενα και τις συνευρέσεις των ανθρώπων, η συνοδεία μουσικής ήταν απαραίτητη.

Μία εξέχουσα προσωπικότητα λοιπόν της αρχαιότητας ήταν ο Σείκιλος. Έζησε στις Τράλλεις της Μικράς Ασίας κατά τον 2ο αιώνα π.Χ. Σε αυτόν αποδίδεται το αρχαιότερο ολοκληρωμένο μουσικό κομμάτι που διασώζεται παγκοσμίως, για το οποίο είναι γνωστά στο σύνολο τους τόσο οι στίχοι όσο και η μελωδία του τραγουδιού.

Γράφτηκε γύρω στο 200 π.Χ., ενώ βρέθηκε γραμμένο σε επιτύμβια κυλινδρική στήλη, με ύψος 40 εκατοστών, περιέχοντας ένα επίγραμμα δώδεκα λέξεων και ένα ακόμη τραγούδι δεκαεφτά λέξεων, μαζί με τη μουσική. Αξίζει να αναφερθεί πως οι στίχοι βρίσκονται στην κοινή ελληνική της ελληνιστικής εποχής, ενώ η επιτύμβια στήλη ανακαλύφθηκε στην τουρκική πόλη Αϊδίνιο (όπως λέγεται σήμερα η άλλοτε πόλη των Τραλλέων) το 1883.

Στην κορυφή της στήλης αναφέρεται το όνομα του ανθρώπου που το έγραψε, Σείκιλος, ενώ το περιεχόμενο του τραγουδιού συνδέεται φανερά με τις ιδέες που πρεσβεύει η επικούρεια φιλοσοφία: αποτελεί μια προτροπή να ζήσει κανείς, δίχως να λυπάται και να διστάζει.

Όσο ζεις λάμψε, καθόλου μη λυπάσαι. Η ζωή διαρκεί για λίγο, ο χρόνος καθορίζει το τέλος

* Στο κάτω μέρος της στήλης υπάρχει η αφιέρωση στην “Ευτέρπηι” (ΣΕΙΚΙΛΟΣ ΕΥΤΕΡΠΗΙ πρωτότυπο). Η στήλη φυλάσσεται στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας.